De Poes Spéciale Belge erkend als streekproduct

De Spéciale Belge is erkend als traditioneel streekproduct. © GF
Redactie KW

Het bier De Poes Spéciale Belge van Brouwerij De Poes uit Tielt is door VLAM erkend als traditioneel streekproduct.

België kent enkele traditionele biertypes, sommige zijn eeuwenoud zoals de roodbruine bieren of de oude geuze. Een iets jonger Belgisch biertype is de Spéciale Belge Ale, een bier dat letterlijk gecreëerd werd in 1905 tijdens een wedstrijd.

De brouwers waren op zoek naar een biertype dat de concurrentie kon aangaan met de buitenlandse pilsbieren. Ze kozen voor een bier van hoge gisting, in tegenstelling tot de lage gisting van de pils, vol van smaak en met een lichte bitterheid. Hoewel momenteel grote brouwers het biertype schrappen, vervoegt Brouwerij De Poes haar volhardende collega-brouwers die reeds een erkenning hebben: Brouwerijen Palm, De Ryck, Contreras en De Koninck.

Traditionele werkwijze

Brouwer Stijn David van Brouwerij De Poes kiest bewust voor de meer traditionele biertypes en een traditionele werkwijze. Stijn zoekt ook naar lokale of Belgische ingrediënten en werkt zelfs samen met een Tieltse boer om brouwgerst te telen voor de Spéciale. En zo heeft West-Vlaanderen opnieuw een eigen Spéciale Belge Ale.

De Spéciale Belge De Poes heeft alle typische kenmerken: een vrij laag alcoholgehalte en vooral de mout en de gist bepalen het karakter van het bier. Er komen geen kruiden aan te pas; de fruitige toetsen in de geur zijn afkomstig van de gist.

Info: www.brouwerijdepoes.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier