De Panne steunt lokale economie met bon van 55 euro voor inwoners, tweedeverblijvers en toeristen

© (Foto MVQ)
Redactie KW

Het beleidsteam van De Panne keurde gisteravond in een extra gemeenteraad een aantal forse maatregelen goed met een extra financiële injectie van 1,5 miljoen euro ter ondersteuning van de lokale handel en het toerisme.

Nicolas Luyssen, schepen van Financiën, licht toe: “We ramen de volledige kostprijs van de coronacrisis algauw op 2 miljoen euro. Daarin zitten ook de nog geplande fiscale maatregelen, een alternatief toeristisch programma, aankopen allerhande zoals mondmaskers, extra informaticamateriaal om thuiswerken mogelijk te maken, installaties voor bijkomend sanitair deze zomer, verrekeningen van personeelskosten etc. Onze financiële oefening is echter goed gemaakt: we kunnen deze extra kosten budgettair aan zonder wijzigingen van ons meerjarenplan, dus alle geplande investeringen houden stand.”

Burgemeester Bram Degrieck zet de belangrijkste maatregelen op een rijtje: “Met een aantal opvallende maatregelen zal er vóór 30 juni tot 1.100.000 euro rechtstreekse omzet wordt geboekt bij lokale handelaars, met de hulp van onze Pannebon. Handelszaken die nog gesloten zijn kunnen zo alsnog omzet genereren. Elk gezin en elk kind onder de 18 jaar krijgt een Pannebon Xtra ter waarde van 55 euro. Ook elk tweedeverblijf krijgt een Pannebon Xtra van 55 euro. De Pannebon Xtra kan worden besteed bij onze lokale handelaars vanaf 1 september. De bonnen worden rond midden mei verspreid. Daarnaast wordt 250.000 euro voorzien om specifiek de sectoren hotels, B&B en erkende vakantiewoningen te ondersteunen met de Pannehotelbon.

Toerisme lanceren

“Ook is er 400.000 euro budgettaire ruimte gecreëerd om met een alternatieve zomer- of najaarsprogrammatie het toerisme terug te lanceren, zodra dat mogelijk is en toegelaten. Op de gemeenteraad van mei zal ook nog eens een pakket wijzigingen in onze belastingreglementen en concessies onder de loep worden genomen met gemeentelijke fiscale tegemoetkomingen voor getroffen handelaars. De vele diensten van ons lokaal bestuur, die deze reglementen in een bijzonder korte periode hebben uitgewerkt, verfijnd en uitgeschreven, verdienen echt een dikke pluim!”

Wim Janssens, eerste schepen: “De geplande openbare werken zullen een boost geven aan onze lokale economie met een absoluut minimum aan hinder voor de getroffen lokale ondernemers. Ons investeringsprogramma zal hierop worden afgesteld. Het recyclagepark openen we terug op maandag 11 mei. Om een te grote toeloop te vermijden moet u eerst een afspraak maken via een eenvoudig online reserveringssysteem. Daarna gaat u op de afgesproken datum en tijdstip naar het recyclagepark, waar de parkwachters zorgen voor een veilig en vlot bezoek.

Cindy Verbrugge, schepen van Toerisme: “Met de “Pannehotelbon” zullen we minstens 10.000 overnachtingen in toeristisch logies genereren in het laagseizoen! Wie minstens twee overnachtingen reserveert én nu betaalt in een hotel, B&B of erkend vakantiehuis ontvangt van het lokaal bestuur een Pannehotelbon ter waarde van 50 euro om te shoppen, te eten en/of te drinken bij onze ondernemers. Tweedeverblijvers ontvangen eveneens een Pannebon Xtra om zich te laten verwennen bij onze lokale ondernemers! We voorzien hiervoor een belangrijke promocampagne. Zodra het kan zullen we een veilig en gezellig alternatief zomerprogramma uitrollen met het accent op kleinschalige zachte recreatie voor iedereen tussen 0 tot 99 jaar.”

Bijzondere aandacht

Michèle Vandermeeren, schepen van Sociale Zaken: “Elk gezin, elk inwonend kind tot 18 jaar en elke alleenstaande krijgt een Pannebon Xtra ter waarde van 55 euro. Voor een gezin met twee kinderen tot 18 jaar bedraagt dit toch 165 euro. We zullen ook bijzondere aandacht besteden aan mensen zonder computer zodat zij ook van de Pannebon Xtra kunnen genieten.”

Stéphane Buyens, schepen van Lokale Economie: “Als schepen van Lokale Economie heb ik onmiddellijk beseft dat door het coronadebacle en de snelheid waarmee de lokale economie gepakt werd, er vlug moest gehandeld worden. Met de collega’s van het lokaal bestuur kwamen we rap tot de fameuze ” bazooka”-tactiek die uitmondde in verschillende acties en een sterk stappenplan om de lokale economie een reddingsboei aan te reiken. In een mum van tijd werden al meer dan 2.000 Pannebons verkocht, goed voor een omzet van nu al bij de 110.000 euro, die nu reeds op de rekening van de lokale bedrijven gestort is.”

(MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.