De Lovie start ook in Stavele Dorpspunt op

Het nieuwe Dorpspunt is maandag succesvol gestart. De medewerkers Lady Durnez, Veerle Decroix, Aarke Reniere, samen met Rita, Kim en Joyce gingen enthousiast op de foto. (foto AB)©Anne Bovyn
Het nieuwe Dorpspunt is maandag succesvol gestart. De medewerkers Lady Durnez, Veerle Decroix, Aarke Reniere, samen met Rita, Kim en Joyce gingen enthousiast op de foto. (foto AB)©Anne Bovyn
Redactie KW

Eind goed, al goed voor het prachtige maar leegstaande pand in de Zwanestraat nu De Lovie vzw er sinds 1 maart net als in buurgemeente Beveren-aan-de-IJzer met een Dorpspunt van start is gegaan. “Dit is wat we in Stavele nog nodig hadden”, zegt inwoner Joris Matten uit de Krombekestraat die er op dag een al zijn dagelijks brood kwam halen.

Toen Gustaaf Merhottein zijn bakkerij in het centrum van Stavele stopzette, was dat een groot verlies voor het dorp. Een ondernemerskoppel vinden dat in dergelijk klein dorp nog een zaak wil starten, is tegenwoordig quasi ondenkbaar. Een bouwaannemer uit Izenberge kocht uiteindelijk de verouderde bakkerij en renoveerde het gebouw tot een prachtige dorpswinkel met tearoom. Het begon veelbelovend, maar de twee opeenvolgende uitbaters gaven er allebei vrij snel de brui aan en het mooie pand kwam leeg te staan. De Lovie vzw – die kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap ondersteunt – huurt sinds 1 maart het pand en bracht er een Dorpspunt in onder, iets wat zonder enige twijfel als een blijver mag worden aanzien. In Beveren is hun Dorpspunt niet meer weg te denken uit het dorp; als winkel van lokale producten, ontmoetingsplaats en klusjesdienst voor wie nood heeft aan een helpende hand. Mensen met een verstandelijke beperking zorgen voor alles.

Uitgangspunt

“Het uitgangspunt in Stavele is hetzelfde als in Beveren”, vertelt Lady Durnez die samen met Veerle Decroix en Aarke Reniere een van de drie vaste begeleiders is. “We verkopen lokale producten, willen postcorona een ontmoetingsplaats worden, bieden uit het dorp verdwenen diensten aan en kunnen onze bewoners ondertussen een zinvolle dag aanbieden. De bevraging net voor de lockdown leerde ons dat de noden in Stavele niet geheel dezelfde zijn als in Beveren. Stavele heeft een jongere bevolking. Mede daardoor werken we voornamelijk via sociale media. We hebben hier ook aangepaste openingsuren. Omdat we naast de school liggen en dat nogal wat passage op de been brengt, zijn we van 8 tot 17.30 uur open. In Beveren is dat van 9 tot 17 uur. Op woensdag en vrijdag zijn we in Stavele zelfs tot 18.30 uur open. We voelen ons in elk geval zeer welkom! De voorbije maand waren we hier al fysiek aanwezig om de opening voor te bereiden. Mensen kwamen spontaan binnen om te vragen wanneer we opengingen of om zich als vrijwilliger aan te bieden. Het is ons al gelukt om op zondag in een beurtrol van zes vrijwilligers te voorzien om de Moote open te houden zodat mensen daar hun broodbestelling kunnen ophalen. Het Dorpspunt is immers tijdens het weekend dicht.”

Leveranciers

De leveranciers die de winkel van het Dorpspunt bevoorraden, zijn op enkele na, andere leveranciers dan in Beveren, maar het zijn ook ondernemers uit de streek.

Broodwaren en patisserie komen van ‘Bachten de Kupe’ in Veurne en zuivel van ‘t Foncierhof in Izenberge. Omdat men die producten graag vers wil aanbieden, vraagt men om bij voorkeur op voorhand te bestellen. De Walhoeve uit Veurne levert kaas en ijs, koffie en thee komen van La-Thé uit Poperinge, Martin Vlieghe uit Stavele levert diepvriesproducten, ‘De Drie Ridders’ uit Gijverinkhove en De Houtemse Vleeshoeve zorgen voor vers vlees, De Veurn’ Ambachtse uit Alveringem levert paté, aardappelen komen van landbouwer Neuville uit Stavele en nog een Stavelnaar – Jean-Luc Verbrigghe – biedt er zijn zelfgemaakte honing, confituur en pickles aan. Ook te koop in ‘t Dorpspunt zijn de wenskaarten van Lore Chielens uit Brugge en van Studio Troost uit Beveren, naast de eigen creaties van Lisa Veramme uit Lo.

“Ons aanbod aan droogvoeding is een bijzonder verhaal”, vertelt medewerker Aarke Reniere. “Godfried Lefevere uit Slijpe komt sinds jaar en dag naar Stavele met zijn rijdende winkel en is hier blijkbaar graag gezien. De Stavelnaren stonden er dan ook op dat het Dorpspunt ook een deel van zijn producten zou verkopen. Wij zijn daar graag op ingegaan.”

(AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier