De jongste sterrenchefs & de chef met drie sterren

Mieke Verhelle
Mieke Verhelle Chef Nieuws Online

Twee chefs behaalden hun Michelin-ster al op 25-jarige leeftijd: Marc Boin van Le Bouquet en Kobe Desramaults van In De Wulf.

En Arnold Hanbuckers kreeg drie sterren, maar toch mag hij zich geen driesterrenchef noemen.

Marc Boin was de chef-kok van Le Bouquet in het Middelkerkse casino vanaf 1985. In januari 1986 kreeg hij al een ster achter zijn naam. “Het was de mooiste periode uit mijn carrière”, weet de man die nu nog altijd kookt in het casino van Middelkerke. “Dat betekende heel wat dat ik toen die ster kreeg. We waren trouwens het enige Belgische casino dat ooit een ster kreeg.” De ster verdween samen met restaurant Le Bouquet. “Mijn toenmalige bazen beslisten dat Le Bouquet zou stoppen en sindsdien kook ik in het restaurant van de speelzaal.”

Twintig jaar na Marc, kreeg Kobe Desramaults van In De Wulf in Dranouter zijn eerste ster in de Michelin-gids. Kobe was toen ook pas 25. De gemiddelde leeftijd waarop een chef zijn eerste ster krijgt, ligt rond de 35 jaar.

Drie sterren maar geen driesterrenchef

In ons overzicht treffen we ook Arnold Hanbuckers aan. De kok kreeg drie sterren, maar toch mag hij zich geen driesterrenchef noemen.

Arnold Hanbuckers haalde drie keer één Michelinster.
Arnold Hanbuckers haalde drie keer één Michelinster.© Benny Proot

Hij behaalde de drie sterren namelijk in drie verschillende restaurants. Met Ter Heyde in Brugge kreeg hij zijn eerste ster in 1985. De Herborist verscheen voor het eerst met een ‘macaron’ in de gids van 2002. Hij liet dat restaurant over aan zijn zoon Alex en begon in 2009 met restaurant A’Qi in Sint-Andries. Dat restaurant kreeg een eerste ster in de gids van 2013. Arnold was toen 69 en meteen de oudste chef die een ster kreeg. Intussen is hij gepensioneerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier