De Gouden Kroon sluit, het einde van een koninklijk restaurant

Viviane Vandoorne trekt de stekker uit De Gouden Kroon, het restaurant dat ze destijds opstartte met wijlen haar man Lieven Defieuw. © SLW
Stefaan Lernout

Het restaurant De Gouden Kroon had een naam als een klok in de regio. Met koninklijke galm, chef Lieven Defieuw was immers kok van de koning geweest, zodat fijnproevers uit heel Vlaanderen de weg vonden naar Gullegem. Toen haar man in 2015 plots overleed, zette gastvrouw Viviane door. Nu de huidige kok ermee stopt, valt definitief het doek over De Gouden Kroon.

“Wat we hier allemaal niet beleefd hebben.” Viviane Vandoorne (62) kijkt mijmerend de gelagzaal in. “We hebben hard moeten werken, zeven dagen op zeven, maar we deden het graag. Het waren nog de goede tijden. Klanten hadden veel tijd, dronken nog een pousse-café en vaak menig pintje na de maaltijd. En nu is het helemaal afgelopen. Ik vind het zo jammer dat we niet in schoonheid kunnen eindigen.”

‘Samen in de keuken’

Het plotse einde van de Gouden Kroon heeft alles te maken met kok Sonny die besloot om in de nabije toekomst andere horizonten op te zoeken. Daarbij komen dan nog de coronamaatregelen waardoor de klanten zelfs niet een laatste keer op bezoek kunnen komen.

“Het afscheid komt wel heel plots”, zegt Viviane. “Sonny heeft me pas twee weken geleden verteld dat hij niet langer in de keuken zou staan van ons restaurant. Zonder hem hoeft het voor mij niet meer, hij stond nog jaren samen met Lieven in de keuken.”

“Toen Lieven zo plots overleed in 2015 deden we samen verder. Ik zag in de gerechten die Sonny klaarmaakte nog steeds de hand van mijn echtgenoot. De mousseline, de foie-gras en zeker het roomijs waarvoor klanten naar De Gouden Kroon kwamen. Hier eindigt definitief het verhaal van de Gouden Kroon.”

Koning Boudewijn

Dat verhaal begon 32 jaar geleden toen Lieven Defieuw en Viviane Vandoorne het vroegere herenhuis van dokter Vermeersch kochten in de Wevelgemstraat. Eigenlijk al vroeger, toen Lieven als achttienjarige kok aan de slag ging in het koninklijk paleis en het schopte tot privé-chefkok van koning Boudewijn en koningin Fabiola.

“Daar had zijn vader een hand in, die was lokaal actief in de politiek”, weet Viviane. “Via via mocht Lieven aan de slag in de paleiskeuken. Veel verdiende hij er niet. Amper 16.000 frank per maand, omgerekend 400 euro! Voor het geld deed hij het niet, maar hij had een plan. Zoals steeds. ‘Die referentie zal ons zeker van pas komen eens we ons eigen restaurant hebben’, voorspelde hij.”

Bekende personen

Eerst werkten ze nog vijf jaar in het Wevelgemse Bloemenhof, het ouderlijk huis van Viviane. Waarna ze op zoek gingen naar hun eigen stek. “Het was een keukenhulp die zag dat dit oude herenhuis te koop was. ‘En er staat een grote boom’, zei die!” (lacht)

Toen dokter Vermeersch het ons verkocht, wenste hij ons 30 schone jaren toe zoals hij die zelf ook had mogen meemaken. Een naam was snel gekozen – De Gouden Kroon verwijst naar zijn jaren als kok van de koning. En dat werkte, de klanten – veelal zakenmensen – kwamen daarop af.”

Het was hard werken, vaak zaten zowel de gelagzaal als de feestzaal propvol klanten. Ook beroemdheden kwamen op bezoek. Oud-premiers Jean-Luc Dehaene en Wilfried Martens, Toots Thielemans en Gert Verhulst. Met Samson. De koning zelf nooit.

“Tot tweemaal toe is dat bijna gelukt”, verrast Viviane. “Toen we net het besluit hadden genomen om het Bloemenhof te verlaten en volop bezig waren in Gullegem en ook toen Lieven ziek werd, heeft het koningshuis contact opgenomen om te komen eten. Telkens op het slechte moment, helaas.”

Niet meer in de horeca

Viviane herinnert zich vooral de vrolijke sfeer die er heerste, hoe Lieven wel zesmaal per dag aan de poort stond en werkelijk alle nieuwtjes wist. Hoe hij de postbode ‘s morgens in de keuken uitnodigde voor een koffie en een dreupel. Hoe ze samen plannen smeedden om hun restaurant nog aantrekkelijker te maken. En gestaag groeide het aantal foto’s met bekende bezoekers en andere memorabilia.

Aan dit alles kwam een eind toen Lieven in 2015 overleed aan de gevolgen van keelkanker. De Gouden Kroon bleef overeind, niettegenstaande het grote verdriet. Viviane prijsde zich gelukkig dat Sonny, die al tien jaren samen met Lieven in de keuken stond, het overnam.

Door zijn afscheid en de huidige coronamaatregelen sluit het restaurant nu definitief de deuren. Ditmaal weet Viviane niet onmiddellijk wat de toekomst kan brengen. Hoewel. “Ik zal niet lang stilzitten”, klinkt het beslist. “Ik kan me nog omscholen? En ik kan me inzetten als vrijwilliger? Ik vind wel iets. Maar het zal niet meer in de horeca zijn. Dat laat ik aan anderen over.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.