Catering Verkindere is het West-Vlaamse vlaggenschip als het gaat over hamburger-, friet- en drankkramen die op tal van festivals, voetbalwedstrijden en andere events te zien zijn. Maar sinds 13 maart staat de vloot van om en bij de zestig standen op stal aan het Izegemse hoofdkwartier. "In onze 64-jarige geschiedenis hebben we zoiets nog nooit meegemaakt", klinkt het bij huidig zaakvoerder Guy Verkindere (54). "Ik schat ons huidig verlies op 400.000 à 500.000 euro bruto. We hopen 2020 nog break-even te kunnen afsluiten. Dat zou al een gigantisch succes zijn, want we hebben sinds midden maart letterlijk geen euro meer verdiend. Wij hebben het geluk dat we al meer dan een halve eeuw een bloeiend bedrijf zijn. Wie net voor de coronacrisis van start zou gegaan zijn, gaat gegarandeerd over de kop."
...

Catering Verkindere is het West-Vlaamse vlaggenschip als het gaat over hamburger-, friet- en drankkramen die op tal van festivals, voetbalwedstrijden en andere events te zien zijn. Maar sinds 13 maart staat de vloot van om en bij de zestig standen op stal aan het Izegemse hoofdkwartier. "In onze 64-jarige geschiedenis hebben we zoiets nog nooit meegemaakt", klinkt het bij huidig zaakvoerder Guy Verkindere (54). "Ik schat ons huidig verlies op 400.000 à 500.000 euro bruto. We hopen 2020 nog break-even te kunnen afsluiten. Dat zou al een gigantisch succes zijn, want we hebben sinds midden maart letterlijk geen euro meer verdiend. Wij hebben het geluk dat we al meer dan een halve eeuw een bloeiend bedrijf zijn. Wie net voor de coronacrisis van start zou gegaan zijn, gaat gegarandeerd over de kop."De voorbije maanden viel er regelmatig een vloek op de werkvloer van Catering Verkindere te horen. "Of bij mij thuis in de zetel, want plots had ik een zee van tijd. Nooit eerder in mijn leven had ik langer dan drie weken vakantie, nu was dat plots een half jaar. Maar ik ben doodcontent dat we opnieuw kunnen opstarten."De voorbije maanden dachten ze er bij Verkindere even aan om hun standen als foodtrucks de baan op te sturen, maar dat plan werd uiteindelijk snel weer afgevoerd. "We wilden ook niet concurreren met de bestaande frituren en het sop zou de kolen niet waard geweest zijn. Maar de kentering komt net op tijd. Nog eens zes maanden zonder inkomsten en de situatie zou problematisch worden. Onze vaste kosten blijven lopen: water, energie, de huur van onze vaste frituur in Rumbeke en café Olympos aan het Jan Breydelstadion... Twee jaar geleden hebben we onze laatste leningen vereffend en zijn we vrij van schuldeisers. Dat is nu ons grote geluk gebleken. We hebben ook enorm trouwe medewerkers. Onze zeven vaste mensen en ongeveer 150 flexi-jobbers zijn nog steeds op post en zitten klaar om weer in actie te schieten."Dit weekend rijden de bekende Verkindere-kramen eindelijk weer uit. "Het zorgt voor gezonde zenuwen, zoals bij een eerste schooldag", glimlacht Guy. "Met Club Brugge, Cercle, KV Oostende, SV Zulte Waregem en Excel Moeskroen 'bedienen' we vijf clubs uit 1A, maar de aanpak zal ook voor ons compleet anders worden dan in pre-coronatijden: het wordt veel werken om minder te verdienen, maar dat nemen we er in deze periode graag bij. Op Club Brugge alleen al zullen we een 90-tal mensen inzetten en er komen ook meer standen dan normaal. Voor minder supporters, maar we willen kunnen garanderen dat die allemaal vlot hun drankjes en snacks bij ons kunnen aanschaffen.""Bij Club voorzien we tien hamburgerkramen en veertien drankstanden. Met dranghekken zullen we duidelijk wachtrijen creëren en we zorgen dat er overal ontsmettende handgel voorhanden is. Onze mensen dragen zonder fout een mondmasker en betalen gebeurt, net als vroeger, via een cashless systeem. We controleren ook de lichaamstemperatuur van al onze werknemers. Met elke voetbalclub maken we vooraf duidelijke afspraken. Veiligheid staat voorop."Het bestellen zal dan weer per bubbel gebeuren. "Van je hamburger of pintje genieten doe je vanop je zitje. Het spontane zal er wat uit zijn. Onze drank- en eetstanden zijn traditioneel verzamelplaatsen voor fans en daar wordt lustig getrakteerd. Dat zal nu niet meer mogelijk zijn, net als na de match nog even bij ons nakaarten." De volumes zijn uiteraard ook een pak minder dan tijdens een normale wedstrijddag. "We hebben zeventig procent minder drank en snacks voorzien. Het is wat het is. We zijn al lang blij dat we opnieuw aan de slag kunnen." Naast voetbal vormt cyclocross een andere belangrijke poot binnen Catering Verkinderen. "We hopen ook daar snel duidelijkheid te hebben. De vraag is of er überhaupt supporters zullen toegelaten worden. De legendarische ambiancetenten zullen komend seizoen wellicht niet te zien zijn. Tijdens het wereldkampioenschap veldrijden in Oostende - op 30 en 31 januari 2021 - zouden wij die publiekstenten uitbaten. Idem voor het Belgisch kampioenschap van 9 en 10 januari 2021 in Meulebeke: ook daar is het voorlopig koffiedik kijken. Dat maakt het moeilijk om onze planning op te maken. We staat nu voor cruciale weken. Als de voetbalwedstrijden met publiek vlot verlopen, kan de deur voor andere sporten ook geopend worden."Wanneer de wereld er weer 'normaal' zal uit zien, daar durft Guy Verkindere geen uitspraken over doen. "Zal dat ooit nog het geval zijn? Ik hoop het uit de grond van mijn hart, maar ik denk dat we met corona moeten leren leven. Een tweede lockdown en onze hele maatschappij weer helemaal op pauze zetten, dat mag niet meer gebeuren. Onze economie kan en mag niet blijven lijden. Onze overheid moet ook dringend doordachte maatregelen nemen. We mogen samengepakt op een vliegtuig, bus of trein kruipen, maar met voldoende afstand een voetbalwedstrijd bijwonen, dat bleek lang niet mogelijk. Begrijpe wie begrijpe kan. Maar goed, dit weekend kunnen we ein-de-lijk opnieuw hamburgers, frieten en drankjes verkopen. Op een coronaveilige manier. Dát is wat telt."