De fans mogen weer naar het voetbal, de hamburgers ook

Guy Verkindere. © Frank Meurisse
Philippe Verhaest

Goed nieuws: naast supporters worden er ook weer hamburgers en frieten toegelaten naast het voetbalplein. En bij de West-Vlaamse topclubs is die smakelijke hap er doorgaans één van Verkindere. Na een gedwongen zomerslaap van 6 maand is de Izegemse cateraar eindelijk terug. “Het wordt veel werken om minder te verdienen”, zegt zaakvoerder Guy Verkindere.

Catering Verkindere is het West-Vlaamse vlaggenschip als het gaat over hamburger-, friet- en drankkramen die op tal van festivals, voetbalwedstrijden en andere events te zien zijn. Maar sinds 13 maart staat de vloot van om en bij de zestig standen op stal aan het Izegemse hoofdkwartier. “In onze 64-jarige geschiedenis hebben we zoiets nog nooit meegemaakt”, klinkt het bij huidig zaakvoerder Guy Verkindere (54). “Ik schat ons huidig verlies op 400.000 à 500.000 euro bruto. We hopen 2020 nog break-even te kunnen afsluiten. Dat zou al een gigantisch succes zijn, want we hebben sinds midden maart letterlijk geen euro meer verdiend. Wij hebben het geluk dat we al meer dan een halve eeuw een bloeiend bedrijf zijn. Wie net voor de coronacrisis van start zou gegaan zijn, gaat gegarandeerd over de kop.”

Ik voel gezonde zenuwen, zoals bij een eerste schooldag – Guy Verkindere

De voorbije maanden viel er regelmatig een vloek op de werkvloer van Catering Verkindere te horen. “Of bij mij thuis in de zetel, want plots had ik een zee van tijd. Nooit eerder in mijn leven had ik langer dan drie weken vakantie, nu was dat plots een half jaar. Maar ik ben doodcontent dat we opnieuw kunnen opstarten.”

Zo gaan we straks naar het voetbal

Onze West-Vlaamse eersteklassers hebben een plan klaar om weer toeschouwers toe te laten. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) keurde de protocollen van Club Brugge en KV Kortrijk al goed. Eén constante: het verplichte mondmasker.

Club Brugge

Club Brugge riep zijn supporters op om FC Bubbels aan te maken. Lees: je registreren met de bubbel waarmee je thuismatchen van blauw-zwart wil bijwonen. Door middel van loting wordt bepaald welke bubbels de komende weken een thuiswedstrijd kunnen bijwonen. FCB mikt op 6.666 fans in het stadion.

KV Kortrijk

KVK kan 2.930 abonnees ontvangen. Die worden opgedeeld in compartimenten van 400. Elk compartiment heeft een eigen in- en uitgang, sanitair en eet- en drankgelegenheden. Bubbels tot vijf personen zijn welkom.

SV Zulte Waregem

Essevee zal alle toeschouwers aan de ingang van het stadion door een vernevelinstallatie loodsen. Bezoekers worden er beneveld met een mist die het risico op infecties gevoelig zou verlagen. Zulte Waregem mikt op 3.309 supporters.

KV Oostende

KVO kan alle abonnees, zo’n 3.000 supporters, toelaten in de Diaz Arena. Elke abonnee moet een bubbel opgeven. Er worden hoogstens 400 supporters per compartiment toegelaten.

Cercle Brugge

Cercle Brugge wacht de goedkeuring van de bevoegde instanties af om te communiceren over hoe de Vereniging supporters wil ontvangen. Groen-zwart hoopt vanaf 21 september alle abonnees, zo’n 3.500 mensen, te kunnen ontvangen in het Jan Breydelstadion.

De voorbije maanden dachten ze er bij Verkindere even aan om hun standen als foodtrucks de baan op te sturen, maar dat plan werd uiteindelijk snel weer afgevoerd. “We wilden ook niet concurreren met de bestaande frituren en het sop zou de kolen niet waard geweest zijn. Maar de kentering komt net op tijd. Nog eens zes maanden zonder inkomsten en de situatie zou problematisch worden. Onze vaste kosten blijven lopen: water, energie, de huur van onze vaste frituur in Rumbeke en café Olympos aan het Jan Breydelstadion… Twee jaar geleden hebben we onze laatste leningen vereffend en zijn we vrij van schuldeisers. Dat is nu ons grote geluk gebleken. We hebben ook enorm trouwe medewerkers. Onze zeven vaste mensen en ongeveer 150 flexi-jobbers zijn nog steeds op post en zitten klaar om weer in actie te schieten.”

Bestellen per bubbel

Dit weekend rijden de bekende Verkindere-kramen eindelijk weer uit. “Het zorgt voor gezonde zenuwen, zoals bij een eerste schooldag”, glimlacht Guy. “Met Club Brugge, Cercle, KV Oostende, SV Zulte Waregem en Excel Moeskroen ‘bedienen’ we vijf clubs uit 1A, maar de aanpak zal ook voor ons compleet anders worden dan in pre-coronatijden: het wordt veel werken om minder te verdienen, maar dat nemen we er in deze periode graag bij. Op Club Brugge alleen al zullen we een 90-tal mensen inzetten en er komen ook meer standen dan normaal. Voor minder supporters, maar we willen kunnen garanderen dat die allemaal vlot hun drankjes en snacks bij ons kunnen aanschaffen.”

Guy Verkindere, hier met werknemers Stefaan Verhelle en Kurt Coussens, is klaar om er weer in te vliegen.
Guy Verkindere, hier met werknemers Stefaan Verhelle en Kurt Coussens, is klaar om er weer in te vliegen.© Frank Meurisse

“Bij Club voorzien we tien hamburgerkramen en veertien drankstanden. Met dranghekken zullen we duidelijk wachtrijen creëren en we zorgen dat er overal ontsmettende handgel voorhanden is. Onze mensen dragen zonder fout een mondmasker en betalen gebeurt, net als vroeger, via een cashless systeem. We controleren ook de lichaamstemperatuur van al onze werknemers. Met elke voetbalclub maken we vooraf duidelijke afspraken. Veiligheid staat voorop.”

Op Club Brugge hebben we zeventig procent minder drank en snacks voorzien. Het is wat het is, we zijn al lang blij dat we opnieuw aan de slag kunnen – Guy Verkindere

Het bestellen zal dan weer per bubbel gebeuren. “Van je hamburger of pintje genieten doe je vanop je zitje. Het spontane zal er wat uit zijn. Onze drank- en eetstanden zijn traditioneel verzamelplaatsen voor fans en daar wordt lustig getrakteerd. Dat zal nu niet meer mogelijk zijn, net als na de match nog even bij ons nakaarten.” De volumes zijn uiteraard ook een pak minder dan tijdens een normale wedstrijddag. “We hebben zeventig procent minder drank en snacks voorzien. Het is wat het is. We zijn al lang blij dat we opnieuw aan de slag kunnen.”

Cruciale weken

Naast voetbal vormt cyclocross een andere belangrijke poot binnen Catering Verkinderen. “We hopen ook daar snel duidelijkheid te hebben. De vraag is of er überhaupt supporters zullen toegelaten worden. De legendarische ambiancetenten zullen komend seizoen wellicht niet te zien zijn. Tijdens het wereldkampioenschap veldrijden in Oostende – op 30 en 31 januari 2021 – zouden wij die publiekstenten uitbaten. Idem voor het Belgisch kampioenschap van 9 en 10 januari 2021 in Meulebeke: ook daar is het voorlopig koffiedik kijken. Dat maakt het moeilijk om onze planning op te maken. We staat nu voor cruciale weken. Als de voetbalwedstrijden met publiek vlot verlopen, kan de deur voor andere sporten ook geopend worden.”

Wanneer de wereld er weer ‘normaal’ zal uit zien, daar durft Guy Verkindere geen uitspraken over doen. “Zal dat ooit nog het geval zijn? Ik hoop het uit de grond van mijn hart, maar ik denk dat we met corona moeten leren leven. Een tweede lockdown en onze hele maatschappij weer helemaal op pauze zetten, dat mag niet meer gebeuren. Onze economie kan en mag niet blijven lijden. Onze overheid moet ook dringend doordachte maatregelen nemen. We mogen samengepakt op een vliegtuig, bus of trein kruipen, maar met voldoende afstand een voetbalwedstrijd bijwonen, dat bleek lang niet mogelijk. Begrijpe wie begrijpe kan. Maar goed, dit weekend kunnen we ein-de-lijk opnieuw hamburgers, frieten en drankjes verkopen. Op een coronaveilige manier. Dát is wat telt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier