De Commerce wordt het epicentrum van creativiteit

Ilse Derycke zet haar schouders onder De Commerce, een beurs in Munster. © KDS
Redactie KW

Het industriële pand Muster wordt twee dagen lang het epicentrum van pop-up De Commerce. Het event bouwt een creatief dorp waar lokale ondernemers en jonge starters hun product kunnen tonen. Een heel weekend lang kan je producten proeven, deelnemen aan workshops en is er animatie voor jong en oud.

Door Carlo Herpoel

Organisator Ilse Derycke (46) is getrouwd met meubelmaker Wouter Cousse (45) en woont in Bissegem. Ze staat er deze editie alleen voor. “Mijn collega-organisator van de vorige keer moest verstek geven wegens tijdsgebrek. Ik bleef niet bij de pakken zitten en ging verder op het succes van de eerste editie. Er zijn dit jaar 80 deelnemers”, vertelt Ilse. “Muster wordt een weekend lang hun onderkomen.”

Het initiatief is gericht op jonge starters die hun ‘commerce’ naambekendheid willen geven en hun activiteiten willen tonen aan het publiek. Ook de meer gevestigde lokale waarden komen aan bod. “Het is moeilijk voor jonge starters om hun product en concept in de kijker te plaatsen. Daarom willen we hen een duwtje in de rug geven. Ik doe dit om de verkoop lokaal te promoten en beginnende ondernemingen te helpen”, duidt Ilse.

Betaalbare stands

De Commerce is een actieve beurs met een ruim draagvlak. Ilse koos voor een ruim aanbod van verschillende disciplines, beroepen, concepten en bedrijven. Er is een selectieve keuze gemaakt op basis van diversiteit: van kapster tot beeldhouwer, van timmerman tot schoonheidsspecialiste, van mode tot architect. Je vindt er chocolade, tupperware, juwelen, gordijnen tot zelfs hondenvoedsel. Ook diverse kunstenaars zijn van de partij. Alle standhouders komen uit West-Vlaanderen.

Ik krijg financiële steun van Ondernemend Kortrijk. Zij steunen 33 standhouders uit Groot-Kortrijk. Samen met de sponsors kunnen we voor de standhouders de prijs laag houden. Ideaal voor nieuwe starters want sommige beurzen zijn gewoonweg onbetaalbaar voor hen. Hier krijgen ze de nodige faciliteiten, ruimte en forum. Dat is voor mij van essentieel belang”, zegt Ilse. “Muster is een ideale plaats om dit te organiseren. Ik ontdekte de plek via Eule Mart. Toen ik het zag was het liefde op het eerste gezicht. Zolang Muster bestaat, zal De Commerce bestaan.”

Ilse Derycke heeft zelf twee ondernemingen. Ze baat studio lab’elle uit. Je kan er terecht voor huidverbetering, huidverjonging en permanente make-up. Met ELIS1972 verkoopt ze ecologische kledij gekenmerkt door het woord WOLF. Ilse verkoopt alleen online of op beurzen of events als De Commerce. “Ik wil geen winkel runnen. Daar zou ik te veel aan gebonden zijn en ik heb geen zin om uren te wachten tot er een klant binnenstapt. Dat is niet mijn ding.”

Kinderanimatie

De drank- en eetstandjes zorgen voor een gezellige sfeer. Er is een optreden van de Hip Hoppers go4dance en breakdance van de Total Madness Family. Er zijn de workshops zoals leren kinderen schminken. Naast de proevertjes is er ook kinderanimatie.

De Commerce vindt plaats op zaterdag 13 april van 15 tot 21 uur en op zondag 14 april van 10 tot 18 uur in Muster, Stijn Streuvelslaan 45, 8501 Heule. De toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier