De allerlaatste marktdag voor ‘t Schoenenpaleis

Daniël en Peter Ingelaere stoppen vroeger dan gepland met de markten. (foto EF)
Redactie KW

2020 zal bij de zaakvoerders van ‘t Schoenenpaleis uit Ieper nog voor iets anders dan de coronacrisis in hun familiegeschiedenis gegrift staan. Ze stoppen met de markten om een bijzonder pijnlijke reden: een winkelbediende met lange staat van dienst werd betrapt met de vingers in de kassa.

Wanneer we Peter (52) en Daniël (83) Ingelaere spreken, zijn ze er echt het hart van in. “Terwijl wij de markten deden, haalde die bewuste winkelbediende cash geld uit de kassa. We hebben dat met zekerheid kunnen vaststellen via onze camera’s. Uiteraard is ze op staande voet ontslagen, maar we zijn daar echt nog altijd niet goed van.”

Piketten en zeil

Peter heeft daarom samen met zijn vrouw Inge Carreyn besloten om geen markten meer te doen en zich te concentreren op de winkel in de Diksmuidestraat. “We zijn tenslotte een familiebedrijf, dat in 1929 begonnen is in Poperinge onder dezelfde naam. Na de Tweede Wereldoorlog vestigde mijn grootvader Joseph zich in de Diksmuidestraat. Vanaf de jaren 50 deed hij alle markten met een bestelwagen. Een marktwagen zoals nu bestond nog niet: het was toen nog met piketten en een zeil.”

“Marktkramer is een van de mooiste beroepen. Ik zal het echt missen”

Die tijd heeft Peter zelf gelukkig niet meegemaakt, zijn vader Daniël wel. “Na mijn legerdienst in 1958 ging ik mee met mijn vader naar de markten. Ik weet nog dat we onze eerste marktwagen in 1978 gekocht hebben. Die kan je niet vergelijken met het exemplaar waarmee we nu de markten doen. Die dateert van 2000 en hebben we nu verkocht aan een opkoper. Hij is op maat gemaakt geweest met uitschuifbare toonbank en schuifkap. Hij kon zes ton aan goederen vervoeren.”

Gezonde winkelruimte

Zaterdag 24 oktober staan Peter en Daniël voor de laatste keer op de markt en dat in hun eigen stad. “Pa ging nog elke week mee. Marktkramer is een van de mooiste beroepen. Ik zal het echt missen, ondanks de soms gure weersomstandigheden. Tijdens de coronaperiode konden we tegen onze klanten zeggen dat we over de gezondste winkelruimte beschikten, want het is in de open lucht. Het contact met de marktkramers zal ik erg missen. We hielpen elkaar waar nodig en hadden ook tijd om eens te dollen met elkaar. Ook de klanten zullen we missen, al kunnen die van de vrijdagmarkt in Poperinge en de zaterdagmarkt in Ieper ook nog naar de winkel komen. Dat deden ze trouwens al. We stonden ook op de woensdagmarkt in Veurne en op donderdag in Tielt. Voor die klanten zal de afstand ongetwijfeld te groot zijn, maar ze zijn welkom.”

Klassieke ‘savatten’

Met het stopzetten van de markten sluit Peter een stukje van de familiegeschiedenis af. “Het is spijtig dat we door dit voorval ons genoodzaakt voelen om op te houden met de markten en niet in schoonheid en wat beter voorbereid. Ik zal me samen met mijn vrouw Inge vanaf nu volledig concentreren op de winkel en de boekhouding. Natuurlijk zullen we ons succesnummer nog steeds aanbieden in de winkel: dat zijn die hele klassieke ‘savatten’ met geruite print en wol. Die verkopen we als zoete broodjes aan jong en oud. Er zijn heel wat jonge gasten die dergelijke pantoffels meenemen voor op hun kot om zo het thuisgevoel mee te nemen naar hun studentenstek.” (DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier