Damse Vaart is tweehonderd jaar oud

De Damse Vaart, tussen Brugge en Sluis, viert dit jaar zijn tweehonderdste verjaardag.

Het historische kanaal wordt daarom in de bloemetjes gezet met tal van zomeractiviteiten. Provinciebedrijf Westtoer en de deelnemende partners stelden het feestprogramma woensdag voor.

Napoleon Bonaparte

De oorsprong van de Damse Vaart is te danken aan de Franse keizer Napoleon Bonaparte. Die zocht een goede verbinding tussen Duinkerke en Antwerpen en liet daarom werk maken van een verbinding van Brugge, via Damme, naar Sluis en Breskens. Uiteindelijk werd de Vaart pas volledig gerealiseerd in 1857. De Tweede Wereldoorlog betekende het einde van de rechtstreekse waterverbinding tussen Brugge en Sluis.

Toch blijft de aantrekkingskracht van de Damse Vaart tot op heden enorm groot. “De Damse Vaart behoort tot een van de belangrijkste trekpleisters van het Brugse Ommeland, met voorop het authentieke landschap en het aanbod voor fietsers en wandelaars”, meent Franky De Block, voorzitter van Westtoer.

Uitgebreid programma

Westtoer, de Provincie West-Vlaanderen, Brugge, Damme en Sluis werkten een zomerprogramma uit met tal van activiteiten van juni tot eind september. Op 12 juni wordt afgetrapt met Bonnapetite, een groots feestbuffet waarbij Napoleon opnieuw zijn intrede doet in Damme. Daarnaast vinden ook heel wat fiets- en wandelactiviteiten plaats. Er is ook ruimte voor paard- en huifkartochten langs de Vaart.

Op 1 augustus opent een grote tentoonstelling met onder meer een historiek van de Damse Vaart. De expo loopt tot 13 september in het centrum van Damme, maar op zes locaties langs de Vaart, en op de boot de Lamme Goedzak, zullen ook authentieke verhalen verteld worden.

(Belga/CWD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.