Damse brouwerij Siphon valt amper jaar na opening al in de prijzen

Drie gouden medailles op de World Beer Awards voor brouwerij Siphon © MMAS
Redactie KW

Amper een jaar na de opening van de Damse brouwerij Siphon kaapten de brouwers drie hoofdprijzen weg op de ‘World Beer Awards.’ Komende zondag zijn ze één van de publiekstrekkers op Damme Culinair. “Het laatste jaar was ‘crazy’. Ondertussen is ons bier al in verschillende pubs in Zweden, Groot-Brittannië en Ierland te proeven. En dat is pas het begin”, zegt brouwer Breandan Kearney.

Geen arrogantie of overmoed te bespeuren bij de brouwers van de succesvolle Siphon-biertjes. Ook na het binnenhalen van drie gouden medailles op de World Beer Awards in de categorie Belgische bieren blijven Breandan Kearney en Franklin Verdonck bescheiden. Toch komt hun succes niet zomaar uit de lucht gevallen. “We zijn beide al heel lang bezig met bier proeven. Daarnaast waren we tot voor een jaar ook ferventie hobbybrouwers”, klinkt de logische uitleg. Breandan schrijft aanvullend voor diverse biermagazines en -websites. Kortom: bier is hun leven. “Zonder die passie zou het ons nooit gelukt zijn om op een dergelijk niveau te presteren. Al kwamen de prijzen eerder onverwacht”, bevestigt Kearney.

Uitbreiden

Tijdens de World Beer Awards sleepten de brouwers drie gouden medailles in de wacht met drie verschillende biertjes. Geen slechte prestatie gezien de ruim 1.900 verschillende bieren die te proeven waren. “Natuurlijk is het een leuke erkenning. Het was een blind-tasting door diverse bierexperts. Als zij dan voor ons bier kiezen … tja, dat doet toch wel iets” vertelt Breandan trots. Momenteel telt de brouwerij negen verschillende biertjes en draait het op de maximumcapaciteit. Concreet in cijfers: maandelijks stroomt 2.500 liter bier uit de zes verschillende tanks. “Peanuts in vergelijking met de grote brouwerijen. Op termijn denken we zeker aan uitbreiden. Al zal dat stap voor stap gebeuren.”

Een geheim recept voor hun succes is er volgens de brouwers niet. “Passie, hard werken en nadenken over nieuwe ingrediënten om nieuwe bieren te brouwen. Simpel, toch? We denken constant aan vernieuwing en zoeken manieren om ons te verbeteren. Schrijf dus maar op: in de nabije toekomst komen er zeker nieuwe bieren op de markt“, glimlacht Breandan. Opvallend: na amper één jaar stroomt hun brouwsel al door de tapkranen in diverse pubs in Zweden, Groot-Brittannië en Ierland.

Damme Culinair

Op termijn willen de brouwers nog andere markten aanboren. Beginnen doen ze morgen met Damme Culinair waar ze één van de trekpleisters zijn. De organisatie legde een gratis shuttlebus in tussen de drie brouwerijen in Damme. Er wordt dan ook heel wat volk verwacht. “Wat we juist zullen doen staat nog niet vast. Maar een rondleiding en proevertje zijn bijna zekerheden. Iedereen is dan ook welkom”, besluiten de sympathieke brouwers.

(MM/foto MM)