Cyberaanval Picanol: bedrijf neemt contact op met hackers, dinsdag geen productie

Weefgetouwenfabrikant Picanol uit Ieper werd maandagmorgen getroffen door een cyberaanval. Via de server vroegen hackers om contact op te nemen met hen, maar voorlopig weet men nog niet of en hoeveel losgeld ze eisen. Dinsdag moet de overgrote meerderheid van het personeel thuisblijven.

De schade die de cyberaanval veroorzaakt, is ondertussen nauwelijks te overzien. © TOGH

De Ieperse weefgetouwenfabrikant ligt ondertussen zo goed als volledig lam door een cyberaanval. Zondagnacht werd het bedrijf vanuit China verwittigd dat de servers aangevallen werden. “De IT-systemen liggen volledig plat waardoor ook de productie ernstig verstoord is”, zegt woordvoerder Frederic Dryhoel, die maandagavond kon bevestigen dat het om ransomware gaat. “We hebben een melding gekregen op onze server dat we contact moesten opnemen. Concreet ging het om een e-mailadres waarmee we met de hackers contact kunnen opnemen. Het bericht was in het Engels, maar op dit moment hebben we nog geen idee uit welke hoek de cyberaanval komt.”

Werkloos wegens overmacht

“Ondertussen hebben we in nauw overleg met de federale politie contact opgenomen met de hackers via dat mailadres. We hebben momenteel echter nog geen nieuws over wat ze precies vragen. Intussen hebben we wel beslist om dinsdag de IT-systemen nog niet op te starten. Dus er zal geen productie zijn en we hebben aan de medewerkers gevraagd om morgen niet te komen, omdat wij moeten overgaan op werkloosheid wegens overmacht voor arbeiders en bedienden.”

Op dit moment hebben we nog geen idee uit welke hoek de cyberaanval komt

“De hele productie is computergestuurd”, legt Frederic Dryhoel uit. “Dus als er stukken naar de volgende zone moeten, dan gaat dat normaal automatisch. De montage heeft maandag wel nog enkele machines kunnen afwerken, maar de aanvoer van nieuwe onderdelen gebeurt via het automatische magazijn. Dat zal ook dinsdag niet kunnen.”

De schade die de cyberaanval veroorzaakt, is ondertussen nauwelijks te overzien. “Dit hebben we nog nooit meegemaakt”, zegt Frederic Dryhoel. “De impact wordt groter. Maandag hebben we nog iets kunnen produceren, maar dinsdag zal er dus helemaal geen productie zijn. Hoe groot de schade uiteindelijk zal zijn, hangt nog af van heel wat factoren. Zo is duidelijk dat de aanval ook een impact heeft op de productie in China en Roemenië.”

Wereldwijd telt Picanol 2.400 werknemers
Wereldwijd telt Picanol 2.400 werknemers© BELGA

Wereldwijd telt Picanol 2.400 werknemers. Daarvan werken er ruim 1.500 in de hoofdzetel in Ieper. Ook vakbondsvertegenwoordiger en Iepers gemeenteraadslid Stefaan Williams was maandag aan de slag in de fabriek in Ieper. “Iedereen ging vanmorgen werken zoals gewoonlijk, maar in de loop van de dag begon het toch steeds duidelijker te worden dat er een groot probleem was”, vertelt Stefaan Williams.

Maandagavond werkt de avondploeg en de nachtploeg enkel nog in het grote atelier. Zij kunnen wel nog werken omdat de machines daar losstaan van internet. Maar dinsdag moeten ook die mannen niet meer komen. Zowat de hele ochtendploeg moet stempelen.”

Net als in de jaren zestig

Stefaan is trots op de manier waarop het personeel toch nog een poging deed om de fabriek draaiende te houden. “In de voormiddag gingen er heel wat wilde verhalen de ronde. Pas rond 11 uur wist het personeel wat er aan de hand was en wat de draagwijdte van de aanval was. Op dat moment werd ook de vakbond ingelicht. Het was wel fantastisch om te zien hoe sommigen toch bleven draaien door de vindingrijkheid van het personeel. Het was precies als in de jaren zestig, toen er nog geen computers waren. Werknemers die zelf onderdelen gingen zoeken in het magazijn met een briefje in hun handen. Het was mooi om te zien dat mensen toch hun plan kunnen trekken”, besluit Stefaan Williams.

De weefmachineproducent zit vandaag/dinsdag samen met de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de federale politie over de cyberaanval op het bedrijf. De FCCU is de afdeling van de federale politie die ICT-criminaliteit bestrijdt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.