Crowdfunding levert 200.000 euro op voor eigen bottelarij in Oostvleteren

Urbain Coutteau: "Met eigen bottelarij zullen meer bier kunnen produceren." (foto RVL)
Redactie KW

Op de vroegere schoolkoer die nu bij de gebouwen van de Struise Brouwers in de Kasteelstraat hoort, willen de brouwers tegen eind juni hun eigen bottelarij operationeel hebben. Samen met een warmtekrachtkoppeling moet dit leiden tot 100 procent besparingen. Via crowdfunding werd hiervoor binnen een paar uur de beoogde 200.000 euro vergaard.

De Struise Brouwers, het blijft een fenomeen. Maar tot op heden zijn ze een beetje slachtoffer van hun eigen succes. Door het stijgend succes van Belgische bieren in het algemeen vonden de brouwers onvoldoende bottelarijen die hun bier in flesjes konden afvullen. En hierdoor werd hun productie beperkt. “Dus besloten we maar een eigen bottelarij te bouwen”, zegt Urbain Coutteau, samen met Philippe Driessens en Pieter Braem eigenaar van de Struise Brouwers. “Bij de bank konden we 200.000 euro lenen, voor de andere 200.000 euro die nodig waren, deden we via onze website, en alleen daar, een oproep tot crowdfunding. Tot onze grote verbazing konden we het bedrag binnen een paar uur verzamelen. We schreven 200 schijven van 1.000 euro uit, maar sommige mensen tekenden zelfs in voor twee schijven. Deelnemers konden kiezen uit jaarlijks 5 procent intrest gedurende twee jaar, of hun intrest via een afgesproken hoeveelheid bier. Wie intekende, kreeg meteen ook een pakketje bier opgestuurd.”

Veel liefhebbers

Zowat 80 procent van de intekenaars koos voor een rente in bier, iets wat we eigenlijk stilletjes hadden gehoopt. Alleen mensen uit België, Nederland en Luxemburg konden intekenen. De portkosten om bier naar bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar we erg veel liefhebbers van onze brouwsels hebben, op te sturen zijn immers veel te hoog. Het sop is de kool niet waard. De reden van dat enorme succes zien wij in het feit dat we zo’n enorm grote fanbase hebben”, legt Urbain Coutteau uit.

2019 moet het jaar van onze grote doorbraak worden

De 400.000 euro worden geïnvesteerd in een warmtekrachtkoppeling, waarmee 25 procent energie per jaar wordt bespaard aan elektriciteit en warm water, en de rest in een eigen bottelarij. “Nu betalen we jaarlijks 25.000 euro aan energie, en 75.000 euro aan andere brouwerijen om ons bier te latten bottelen. Voor het vullen van flesjes van 33cl moesten we immers steeds een beroep doen op derden. Vroeger konden we maandelijks een tankwagen bier laten afvullen, maar door de stijgende populariteit van Belgisch bier konden andere brouwerijen ons nog amper helpen voor het afvullen. We konden nog slechts om het half jaar eens laten bottelen. Ons zakencijfer daalde met 20 procent. We moesten dus op zoek naar een oplossing, en dat wordt dus een eigen bottelarij. Hierdoor moeten we zeker een stijging van de productie met de helft halen. Ons huidig project is dus niet echt een winst-, maar eerder een besparingsoefening”, vertelt Urbain Coutteau.

Constructie

De bottelarij komt er op de betonnen schoolkoer en wordt opgetrokken in geïsoleerde sandwichpanelen, die reeds besteld zijn bij de firma Joris Yde in Wingene. De constructie zal in een eerste fase 25 meter lang, 9 meter breed en 4,20 meter hoog zijn. Die moet er staan binnen de twee maanden, en uiterlijk tegen eind juni operationeel zijn. “Onafhankelijk van het net zullen we zelf onze elektriciteit maken. Het nevenproduct warm water wordt gebruikt in het brouwproces en de restwarmte dient voor de centrale verwarming. We zullen dus ook veel beter onze Belgische klanten kunnen bedienen. Dit moet het jaar van onze grote doorbraak worden.”

De Struise Brouwers (volgens Rate Beer de beste Belgische brouwerij ter wereld, red.) haalt nu een jaarlijkse omzet van 100.000 liter bier, goed voor 801.000 euro, en een nettowinst van 129.000 euro. Ze hebben een tachtigtal bieren in portfolio, waarvan ze er jaarlijks een twintig soorten brouwen. Vanaf halfweg dit jaar zal er dus een betere rotatie mogelijk zijn. Men hoopt tot zes keer meer bier te kunnen brouwen. Met behoud van de zo geprezen kwaliteit.

(AH1)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier