Crevits trekt 10 miljoen uit voor opleidingen voor technisch werklozen

©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Redactie KW

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) maakt tien miljoen euro vrij voor opleidingsplannen voor technisch werklozen. De minister wil zo vermijden dat tijdelijke werkloosheid verloren tijd wordt. Ze lanceert een oproep aan haar federale collega Pierre-Yves Dermagne om ervoor te zorgen dat opleiding een structureel onderdeel wordt van tijdelijke werkloosheid.

In november waren er bijna 20.000 tijdelijk werklozen die op 3 maanden of meer tijd zeker 10 dagen tijdelijk werkloos waren. Van hen waren er bijna 6.800 mensen tijdens 9 opeenvolgende maanden minstens 10 dagen tijdelijk werkloos. Crevits erkent dat dat systeem ons behoedt voor massale ontslagen en een ontregelde arbeidsmarkt, maar nu moet er ook werk gemaakt worden opleidingsplannen voor deze tijdelijk werklozen . “Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid, van werknemer, én werkgever én overheid”, zegt Crevits.

Opleidingen op maat

Binnen de raad van bestuur van de VDAB bespreken de sociale partners nu welke doelgroep gericht gesensibiliseerd en aangeklampt zal worden. Op dit moment gaat het over werknemers die tien dagen per maand tijdelijk werkloos zijn. “Elke tijdelijk werkloze kan een beroep blijven doen op de VDAB, maar als samen met sectoren opleidingen op maat gemaakt worden, dan is het nuttig dat dat gericht gebeurt”, is te horen op het kabinet.

Er zijn al een aantal sectoren, zoals de bouw en horeca, die nu al in opleiding voorzien . In Nederland is opleiding voorzien tijdens technische werkloosheid een inspanningsverbintenis voor de werkgevers, en Crevits vindt dat dat ook in België een mogelijkheid moet kunnen zijn. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier