Crazy Monday: “De klik was er aan het tankstation”

© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Bert Vanden Berghe

Yuri Demeyer (28) is in het dagelijkse leven dakwerker. Hij droomde al een tijdje van zijn eigen gin, maar een onverwachte ontmoeting in een tankstation bracht de zaak in een stroomversnelling. Hij doopte zijn gin Crazy Monday, een knipoog naar hét Pittems feest: Zotte Maandag.

Een eigen gin ontwikkelen is wat atypisch voor Yuri, want in het dagelijkse leven is hij dakwerker. Sinds vier jaar is hij zelfstandig en heeft hij een zestal mensen in dienst. De jongeman woont in de Dasbosstraat. Het was in het uitgaansleven dat hij voor het eerst in aanraking kwam met een gin tonic en hij had meteen – letterlijk en figuurlijk – de smaak te pakken. “Ik was nieuwsgierig naar andere gins en ik kwam zo terecht in ginbar Le Dimanche in Ruiselede. Ik ken uitbater Laurent Dobbelaere al van vroeger, dus vroeg ik hem om mij wegwijs te maken in de wereld van gins. En die bleek bijzonder gevarieerd. Ik kon het zo gek niet bedenken of er was wel een smaak die daar bij aansloot.

Toeval

Yuri zag er een hele muur vol ginflessen en kan zich nog perfect herinneren wat hij dronk: Buss 509 Raspberry, Monkey 47 en Meyer’s Gin M1. “Ik wilde die vele verschillende smaken wel eens uitproberen, dus kocht ik nieuwe gins en begon ik een ontdekkingstocht naar de grote variëteit in de gins.” Yuri ging zich steeds meer verdiepen in het wereldje en zo rijpte ook het idee om zelf een gin te maken. “Het speelde de hele tijd door mijn hoofd, maar ik wist ook dat ik er eigenlijk amper tijd voor heb, dus probeerde ik het los te laten. En toch… hoe meer ik er aan dacht, hoe meer ik er in geloofde. Bovendien zijn er weinig mensen met een eigen gin in de streek en leek het leuk om mijn naam daaraan te koppelen.

Maar toen stopte Yuri bij een tankstation in Kalken om een koffie te drinken. “Naast mijn auto stopte een bestelwagen van een distilleerder. Wat waren de kansen dat ik over het ganse land net naast deze auto geparkeerd stond? Ik sprak de salesmanager, Vincent Schietse, aan en hij vertelde meer over de verschillende gins die ze in huis hadden. We maakten een afspraak om samen te zitten en toen ik wegreed wist ik het zeker dat ik er helemaal voor zou gaan. Ga ervoor, dacht ik bij mezelf, en is ‘t niet, ‘t is leute.(lacht) Na een viertal sessies had Yuri zijn smaak gevonden. “Het is een premium gin geworden, wat betekent dat er van elk kruid apart nog een distillaat werd getrokken. De gin is er eentje met pit, dat is ook duidelijk aan het alcoholpercentage van 48%.” Toen kwam de volgende stap: de de zoektocht naar een geschikte naam.

Crazy Monday:
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Alle remmen los

Na lang denken kwam hij uit bij Crazy Monday, een knipoog naar Zotte Maandag. “Als kind maakten we met de Helleboshoek een praalwagen voor de stoet. Elk jaar trok ik naar Zotte Maandag, hét feest voor en door Pittemnaren. “Voor ons is die dag een echte feestdag. Dan komen we allemaal samen en gaan de remmen los. Geen enkele Pittemnaar wil dat missen.”

Voor het logo op de fles wilde Yuri een stijlvol Venetiaans masker op basis van de mascotte, dus klopte hij bij Luc Roelens aan, die al sinds jaar en dag in de gemeente bekend staat als het Pittems Zotteke en op tal van festiviteiten zijn zotskap opzet. “Ik ben geen lid van het comité en eigenlijk staat de gin er los van”, verduidelijkt Yuri. “Maar het is natuurlijk een pluspunt dat zij ook enthousiast zijn over dit project. Het zou jammer geweest zijn als het niet zo was.”

Witmatte fles?

“In Tielt vond ik mensen die het logo ontwierpen, eengouden masker tegen een witte achtergrond. Dat stelde mij voor het probleem dat ik graag een witmatte fles wilde, maar die niet te vinden was. De enige optie was om gewone flessen te laten spuiten maar dat bleek nogal duur. Een stenen fles had niet het uitzicht wat ik wilde, dus liet ik toch enkele voorbeelden spuiten.” Yuri was meteen verkocht en in zijn hoofd was er geen weg meer terug. Elke fles wordt handmatig gespuit met speciale lak, die ook gebruik wordt voor kinderspeelgoed. Aangezien Yuri geen etiket wilde, werd geöpteerd om de tekst rechtstreeks op de fles te drukken. Maar ook dat is intensief. Eerst wordt de zwarte tekst gedrukt, waarna de fles een dag moet drogen. Daarna volgt het gouden logo, dat opnieuw een dag moet drogen.

Geen compromissen

Tussen het eerste gesprek en het uiteindelijke resultaat lag uiteindelijk acht maanden, maar Yuri is naar eigen zeggen heel tevreden. “Ik heb geen compromissen moeten maken en daar ben ik heel blij om. Mijn eerste batch is snel gegaan. Voor de Tieltse Feesten was de tweede lading klaar en op Zotte Maandag ben ik uiteraard van de partij. Ik krijg al veel reacties sinds de gin in mei verscheen. De gin is in enkel zaken te verkrijgen, maar ik heb geleerd dat de horeca en de bouw een wel heel verschillende wereld is. (lacht)Maar als ik naar een feestje moet, heb ik altijd wel een origineel cadeau.

Yuri is niet van plan om zijn job meteen op te geven. “Het is een hobby en dat zal het ook blijven. Of er ook een tweede gin komt? Ik sluit niets uit, maar ik wil niet zomaar een nieuwe gin door te teren op het succes van de eerste. Als die er komt, dan moet hij minstens zo goed zijn als deze. Ik hoop vooral dat deze in de smaak valt. Dat is het belangrijkste.”

Crazy Monday:
© RN KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Perfect Serve

Crazy Monday is een kruidige gin met citrustoetsen. De gin bestaat uit jeneverbes, iriswortel, engelwortel, koriander, kardemom, waldheidelberen, limoenzeste, curacao zeste en zwarte peper. De perfecte serve bestaat uit veel ijs, Schweppes Pink Pepper, enkele jeneverbessen en een zeste van limoen.

www.crazymonday.be

Crazy Monday:

Volg de reeks op www.kw.be/gin

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.