Corona-uitbraak legt Ysco tijdelijk plat

De fabriek van Ysco in Langemark. (Foto TOGH)
De fabriek van Ysco in Langemark. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Bij ijsjesfabrikant Ysco in Langemark zijn 12 van de 500 werknemers positief getest op covid-19. Nog eens 12 werknemers moeten daardoor in quarantaine. Als gevolg van de besmettingen is er op zaterdag en maandag geen productie.

Woordvoerder Kathleen De Smedt bevestigt dat er een aantal besmettingen zijn met het coronavirus in Ysco. “Een uitbraak is een groot woord. Er zijn 12 besmettingen op 500 werknemers in één bepaalde afdeling binnen YSCO. Dit is ook gespreid over een periode van meer dan 10 dagen”, zegt Kathleen De Smedt. “Tegen maandag zijn 6 van hen al opnieuw aan het werk. Naast de besmette personen, hebben we ook de medewerkers die in nauw contact met hen stonden In quarantaine geplaatst. Dat zijn er nog eens een stuk of 12. Daarvan komen er na het weekend ook al veel terug.

Geen productie op maandag en zaterdag

Voorlopig is nog niet bekend om welke variant het gaat. “We hebben tot hiertoe regelmatig sneltesten gebruikt. Nu vrijdag zullen we PCR-testen afnemen van de mensen in de afdeling en wie ermee in nauw contact kwam. Dat gaat om een 20 à 30-tal mensen in totaal. We werken nauw samen met Agentschap Gezondheid en Zorg”, vervolgt de woordvoerder. “De impact op de productie is vrij beperkt. Het komt erop neer dat er zaterdag en maandag niet zal geproduceerd worden. Vanaf maandag beginnen we terug te mixen (voorbereidende fase), om dan dinsdag opnieuw in productie te gaan. Het weekend gebruiken we om grondig te ontsmetten.”

Milcobel

Ysco is een zelfstandige dochter van Milcobel cvba, de grootste Belgische zuivelcoöperatie. De strategie van Ysco ligt heel nadrukkelijk op de productie van ijs onder huismerk voor de grootste Europese supermarktketens. Milcobel stelt 2.000 medewerkers tewerk in 7 sites in België en Frankrijk: Kallo, Langemark, Moorslede, Brugge, Schoten, Barchon en Argentan (F). Milcobel verwerkte in 2018 1,8 miljard liter melk, waarvan 1,6 miljard liter van de eigen leden melkveehouders. Dit melkvolume correspondeert met 40% van de totale Belgische melkproductie. Met 1,26 miljard euro omzet in 2018 is het één van de slechts 36 Belgische bedrijven die meer dan 1 miljard omzet verwezenlijken. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier