Corona én wegenwerken: handelszaken sluiten de deuren in de Katelijnestraat

Door de wegenwerken is de situatie stilaan onhoudbaar geworden voor de handelaars in de Katelijnestraat. © foto Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De handelaars in de Katelijnestraat, die vooral van het toerisme leven, krijgen het tegenwoordig bijzonder zwaar te verduren. Niet alleen door de internationale coronacrisis maar ook door de aanslepende wegwerkzaamheden. “Tal van handelaars sluiten tijdelijk of in het ergste geval voorgoed de deuren”, zegt Daniel Jonckheere van bier- en souvenirwinkel Het Bierpaleis. “In vergelijking met vorig jaar tekenen we in onze zaak al een omzetverlies van 75 procent op. Het is echt huilen met de pet op.”

De Katelijnestraat, die in deze periode van het jaar zou moeten bruisen van het vooral toeristische leven, biedt een bijzonder trieste en zelfs desolate aanblik. De wegwerkzaamheden zorgen ervoor dat de straat weinig aantrekkelijk oogt en uiteraard ook minder goed toegankelijk is. Maar dat is nog het minste. Vooral de vele handels- en horecazaken met gesloten deuren springen in het oog. Daniel Jonckheere, uitbater van bier- en souvenirwinkel Het Bierpaleis en ook voorzitter van de handelskring van de straat, neemt ons op sleeptouw in zijn welhaast verlaten straat. “De vestiging van het bekende Belgische chocolademerk Mary, de favoriete chocolade van voormalige Amerikaans president Clinton overigens, is gesloten. De tweedehandswinkel van het de bekende stichting Sue Ryder iets verderop is ook al enige tijd dicht”, verduidelijkt Daniel.

“Ook de bekende Brugse traditiezaak Sukerbuyck Chocolaterie, een mooie artisanale zaak die hier al actief is sinds 1977, houdt deze dagen de deuren gesloten. Wanneer en of ze terug zouden openen is voorlopig nog niet duidelijk. Het kost die mensen gewoon meer om geopend te zijn dan om te sluiten. De toestand is echt dramatisch. Ook twee winkels van de familie Lescrauwaet, de kantwinkel in het huisnummer 38 en de zaak met grote beelden (vooral sculpturen van dieren, red.) in het nummer 33 zijn dicht. Daar werd de huur zelfs opgezegd dus normaal gezien komen die niet meer terug. De vestiging van de bekende fastfoodketen Subway sloot ook al een tijdje terug de deuren. En dan zijn er ook nog een resem zaken die vroeger sluiten, of enkel maar in de namiddag of zelfs louter in het weekend geopend zijn.”

Put van tien meter

Daniël neemt ons ook meer naar luxefrituur FritBar, vlak aan het brugje waar de toeristenbootjes onder door varen. De zaak serveert frietjes ‘with a twist’, met allerlei opmerkelijke toppings dus, en een variëteit aan hamburgers. “Wij zijn hier zo’n zes jaar geleden begonnen, toen nog als een ‘gewone’ frituur en hebben altijd erg goed gewerkt”, zegt zaakvoerder Ahmed Mardan. “Een goed jaar geleden hebben we dan dan het pand grondig gerenoveerd en zijn we met het huidige concept gestart. Maar toen kwam dus die coronacrisis waardoor we een kleine drie maanden gesloten moesten blijven én die kwam dus nog eens bij die eerste fase van de wegwerkzaamheden in de straat. Toen werden de nutsvoorzieningen hier vernieuwd. En daarvoor kregen we toen nog een hinderpremie van de overheid. Maar als straks de eigenlijke heraanleg hier voor onze deur zal starten, normaal gezien begin oktober, zal de hinder hier opnieuw bijzonder groot zijn. En ik heb nu al vernomen dat we daarvoor geen hinderpremie meer kunnen krijgen omdat we nog geen jaar geleden dus al een premie kregen.”

“Door het grotendeels uitblijven van het internationaal toerisme, nog steeds door het coronavirus, lijden we enorme omzetverliezen. Als de aannemer hier over enkele weken dan zal beginnen met de heraanleg van de straat, met naar verluidt een put van wel tien meter diep voor onze deur, wordt het helemaal een ramp. Normaal gezien zullen we vanaf oktober dus de deuren sluiten en dat zou wel eens kunnen duren tot maart of april, als de werken in de straat zouden moeten afgelopen zijn.”

Grote omzetdaling

Daniel Jonckheere, die al decennia actief is als handelaar in de straat en als voorzitter van de handelaarskring hét aanspreekpunt is, heeft het bijzonder moeilijk met heel de situatie. “Ik doel al jarenlang mijn best om de straat te promoten maar nu komt er toch wel heel erg veel onheil samen voor ons. In juli leek het er nog op alsof er een soort ‘remonte’ was ingezet qua toeristen maar door de slechtere coronacijfers van eind juli en augustus is het terug helemaal naar af”, stelt Daniel. “Voor mensen die een pand moeten huren of niet zelf in hun zaak staan is het hier enorm moeilijk. Mijn broer en ik zijn eigenaar van dit pand en werken zelf in de zaak. Ik heb wel al aan twee fulltimers en een deeltijdse medewerker moeten zeggen dat ik voorlopig op hen geen beroep meer kan doen. Wij kennen nu een omzetdaling van zo’n 75 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ik verwijt het stadsbestuur niets – we zijn zelfs dankbaar dat er meer terrasjes zijn toegestaan nu – maar ik hoop dat ze ons in het najaar en zeker naar de kerstperiode toe toch wat gaan steunen, bijvoorbeeld met wat animatie of bijkomende sfeerverlichting in de straat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier