Corona-afwezigheden op de werkvloer pieken

Het aantal afwezigen op de werkvloer door isolatie of quarantaine bedraagt gemiddeld 8%. © GF
Redactie KW

Uit een enquête van Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen blijkt dat het aantal afwezigen op de werkvloer door isolatie of quarantaine gemiddeld 8% bedraagt. De corona-afwezigheden noteren daarmee op het hoogste peil sinds de start van de maandelijkse Voka-enquêtes. Wie in quarantaine zit, maar niet besmet is, dient vaak foutief een ziektebriefje in terwijl dat eigenlijk een quarantaineattest moet zijn. In meer dan de helft van de bedrijven worden de regels rond ziektebriefjes en quarantaineattesten niet correct gevolgd. Voka West-Vlaanderen ontving al medio januari heel wat ontgoochelde telefoontjes van ondernemers die het misbruik vaststelden. De enquête bevestigt dit opnieuw.

“Meer mensen dan ooit tijdens de coronacrisis kunnen niet komen werken door besmetting of door quarantaine. Zoals voorspeld treft de omikrongolf de hele samenleving en dus ook onze bedrijven. We gaan ervan uit dat we nu stilaan de piek bereikt hebben. We roepen medewerkers die in quarantaine moeten op om de regels correct toe te passen. Een ziektebriefje is niet hetzelfde als een quarantaineattest. Werkgevers worden vandaag nodeloos op kosten gejaagd. Dat moet stoppen”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Misbruik ziektebriefje

Voka West-Vlaanderen stelt, op basis van de enquête en getuigenissen, een wijdverbreid misbruik en oneigenlijk gebruik vast waarbij artsen een ziektebriefje bezorgen aan medewerkers die niet ziek zijn, maar wel in quarantaine zitten.

Wie zich in quarantaine bevindt, moet een quarantaineattest bezorgen aan zijn werkgever. Met een quarantaineattest heeft de medewerker recht op een tijdelijke werkloosheidsuitkering, maar niet op gewaarborgd loon bij ziekte.

In 7 op de 10 ondernemingen met meer dan 250 werknemers wordt misbruik vastgesteld van het ziektebriefje, wanneer werknemers in quarantaine zitten. Ook wanneer de kinderen van de werknemer niet naar school kunnen wegens klas- of schoolsluiting stellen werkgevers hetzelfde misbruik vast. In kleinere bedrijven liggen de cijfers licht lager.

“We roepen iedereen – artsen en werknemers – op om de regels rond quarantaineattesten correct toe te passen. Enkel wie zelf ziek is, heeft recht op een ziektebriefje. De anderen kunnen een beroep doen op de tijdelijke werkloosheid. Het misbruik van de ziektebriefjes moet dringend stoppen. De werkgevers zijn nu twee keer de dupe: ze missen hun personeelsleden met alle problemen van dien en ze moeten het loon van die medewerkers doorbetalen”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Afwezigheden pieken

Gemiddeld 8% van de medewerkers in een onderneming is afwezig door een coronabesmetting of een quarantaine. In januari van dit jaar bedroeg het gemiddelde aantal afwezigen nog 6%. De corona-afwezigheden pieken. Normaliter ligt de afwezigheid rond de 1,5 procent; we zitten daar nu al meer dan vijf keer boven.

Noodplan actief bij een op vijf

Bedrijven hebben zich voorbereid met draaiboeken en noodscenario’s. Daardoor kan de economie zoveel als mogelijk blijven draaien. Bij de bedrijven met meer dan 250 medewerkers heeft twee op de drie een noodplan klaar. In een op de vijf ondernemingen is het noodplan momenteel geactiveerd. In januari was dat nog in een op de zeven ondernemingen.

“De situatie is zeker nog niet verbeterd; integendeel. Maar we gaan ervan uit op basis van alle parameters dat we stilaan de piek bereiken of bereikt hebben. Maar laat ons ondertussen alle regels blijven opvolgen”, besluit Bert Mons.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.