Corais Hadjiyannis stelt zijn Grieks restaurant Zorba te koop: “Bekend tot ver buiten stad”

Corais Hadjiyannis: "Ik wil voortaan meer tijd vrijmaken voor mijn kinderen en kleinkinderen." © DRD
Redactie KW

Na een horecacarrière van 44 jaar zet Corais Hadjiyannis een punt achter zijn actieve loopbaan. Zijn druk beklant Grieks restaurant Zorba in de Stationsstraat staat te koop. “Ik word er 70 op 1 januari van volgend jaar”, stelt Corais. “De jaren beginnen door te wegen. Het is mooi geweest en ik ben aan rust toe.”

Heel wat Waregemnaars en mensen zullen het niet graag horen en misschien ook niet (willen) geloven dat Corais Hadjayannis zijn activiteiten definitief stopzet. “70 is een mooie leeftijd om te stoppen”, start Corais zijn verhaal. “Ik ben op mijn dertiende met mijn ouders verhuisd van Piraeus, de havenplaats van Athene, naar België. Mijn vader Giovanni opende in 1962 als eerste in Vlaanderen een Grieks restaurant in Kortrijk.”

Hij is zelf in 1976 met zijn restaurant begonnen in Roeselare. “Samen met mijn ‘compagnon de route’ Theo Tsiapalis, die 44 jaar later nog altijd mijn vaste rechterarm en kok is. We gaan straks samen met pensioen. Ik ben Theo onwaarschijnlijk dankbaar voor zijn stielkennis en trouwe dienst. In 1987 ben ik verhuisd naar de Stationsstraat in Waregem. Ik heb er 33 jaar lang een goed draaiende zaak gehad, die bekendheid genoot tot ver buiten de stadsgrenzen. Maar nu is het welletjes geweest.”

Kwaliteit

“Vergeet niet dat Griekse restaurants – zeker in de beginjaren – ook als nachtelijke eethuizen bekend stonden. Al die jaren kruipen uiteraard in de spreekwoordelijke kleren. Voeg daar enkele medische kwaaltjes aan toe en je zal begrijpen dat deze ‘frisse jongeman’ (schaterlacht) toe is aan rust, heel veel rust… Ik wil voortaan meer tijd vrijmaken voor mijn kinderen en kleinkinderen.”

“We hebben in Zorba altijd het beste van onszelf gegeven. ‘Plezier in het werk maakt perfectie in het werk’ wist de Griekse wijsgeer Aristoteles al zoveel vroeger. Het kwaliteitsaspect ben ik samen met Theo altijd blijven nastreven en die weloverwogen aanpak heeft ons geen windeieren gelegd. Ik blijf Waregem trouw. Ik hou heel veel vrienden over aan mijn carrière. In Griekenland, waar ik nog nauwelijks op bezoek ga, heb ik praktisch geen familie meer.”

Corais Hadjiyannis (rechts) en zijn 'compagnon de route' Theo Tsiapalis hebben er beiden 44 jaar Grieks restaurant opzitten.
Corais Hadjiyannis (rechts) en zijn ‘compagnon de route’ Theo Tsiapalis hebben er beiden 44 jaar Grieks restaurant opzitten.© DRD

Als we Corais vragen naar hoogtepunten, verrassingen en andere onvergetelijke momenten in zijn 44-jarige carrière, komt hij pas helemaal onder stoom. “Voorop staan de blijvende vriendschappen met tientallen klanten. Drie generaties ondertussen: ouders, kinderen en ondertussen kleinkinderen. Er waren de memorabele feestjes na het winnen van voetbalwedstrijden van Zulte Waregem, zeker in de jaren met de Griekse speler Manu Karagiannis. Ook andere oud-voetballers als Jean-Marie Abeels en Nick Descamps bleven hier kind aan huis. In 2004 zaten we hier met velen voor het televisiescherm gekluisterd toen Griekenland het EK voetbal won…”

Specialiteiten

“Ik vergeet evenmin het feest van mijn vader naar aanleiding van 25 jaar Grieks restaurant in Vlaanderen, de Griekse avond met rondvaart op de IJzer in Diksmuide, de talrijke muzikale eetfestijnen in het restaurant die altijd heel snel uitverkocht zijn. De goede maaltijd bracht goede mensen samen, zoals Socrates beweerde… Wat de meest geliefde gerechten of specialiteiten zijn? De mezze (een assortiment van typisch Griekse voorgerechten), de grillades van lams- en rundsvlees, de eigenbereide moussaka, de kleftiko en zoete nagerechten als zorbaki en tartufo staan hier zeker hoog aangeschreven.”

Corais heeft zijn zaak te koop gesteld. Een goed draaiend restaurant met een standvastig cliënteel, volledig uitgerust en plaats voor 70 couverts. Geïnteresseerden kunnen zich melden via www.abbimmo.be. Tot nader order blijft het restaurant open en kunnen de klanten nog even genieten van Corais’ grappen en grollen. En we durven er op wedden dat hij er tijdens de allerlaatste avond nog eens een ferme lap zal op geven!

(Rik Devos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier