Concerten wel, trouwfeesten nog niet met 200: opnieuw klap voor feestzalen

Olaf Verhaeghe

Het maximum aantal mensen die indoor evenementen mogen bijwonen, wordt opgetrokken tot 200 mensen. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Vanaf 1 september kunnen burgemeesters daar voor ‘permanente locaties’ bovendien van afwijken. Maar trouw- of communiefeesten in een feestzaal blijven beperkt tot maximaal 10 mensen. Het blijft dus enorm puzzelen voor de uitbaters.

Een nieuw maximum voor evenementen die indoor plaatsvinden: 200 aanwezig, op veilige afstand van elkaar en met mondmasker. Evenementen in buitenlucht mogen tot 400 mensen ontvangen. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad donderdag beslist.

Daar bovenop zullen burgemeesters vanaf 1 september van die maxima kunnen afwijken, zij het voor ‘permanente locaties’ en na finaal akkoord van de bevoegde ministers. De regering denkt daarbij vooral aan theaterzalen, bioscopen en sportstadions. Ook daar zullen de afstandsregels en andere veiligheidsvoorschriften altijd gegarandeerd moeten worden.

Verschil tussen trouwfeest en evenement

Maar wat met feestzalen? Dat zijn permanente locaties, gaf Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) aan bij VTM Nieuws. Burgemeesters zullen voor die zalen dus vanaf september een maximum kunnen bepalen. Let wel, dat zal enkel kunnen voor culturele of sportieve evenementen.

Trouwfeesten, communies of andere feestjes blijven nog minstens een maand beperkt tot maximaal tien aanwezigen. Dat bevestigt ook het kabinet van bevoegd minister Nathalie Muylle (CD&V). Voor details verwijst men wel naar het ministerieel besluit dat begin volgende week wordt bekendgemaakt. Op rouwmaaltijden en recepties na begrafenissen mogen dan weer wel 50 mensen samenkomen.

Meteen overleg met burgemeester

Francis Benoit, burgemeester van Kuurne waar met Huis Van Wonterghem en Vaernewyck twee populaire feestzalen zijn gevestigd, kreeg al snel na de persconferentie van premier Wilmès telefoon van uitbaters. “Het wordt een moeilijke”, zegt hij. “De uitbaters interpreteren de communicatie iets minder strikt en vroegen al meteen overleg met het lokale bestuur. Er lijkt een opening te zijn, maar er blijft toch ook veel onduidelijk.”

“Ik vrees dat het ministerieel besluit weinig versoepelingen voor hen zal toelaten. Het blijft wachten op perspectief”, aldus burgemeester Benoit. “Een concert of een congres, met het publiek op afstand van elkaar en mondmaskers, zal kunnen. Een huwelijk of verjaardagsfeest heeft toch een heel ander karakter. Daar is de anderhalve meter afstand bewaren sowieso onhaalbaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.