Commerce Design Awards 2020 eert innovatieve handelaars en ontwerpers

Uitreiking Commerce Design Award Kortrijk - 12 Winnaars groepsfoto © KDS
Redactie KW

Op 17 september werden de finalisten bekend gemaakt van de Commerce Design Award. De 12 finalisten maken nu kans op een publieksprijs. Designregio Kortrijk en Stad Kortrijk willen met deze award handelszaken in de kijker zetten die de voorbije jaren het interieur en/of de architectuur van hun zaak aangepakt hebben en op deze manier bijdragen aan een creatieve en innovatieve stad.

Dit voorjaar werd een open oproep gelanceerd naar alle Groot-Kortrijkse handelszaken. Zaken die de voorbije jaren een ontwerper/designer onder de arm namen, konden zich kandidaat stellen voor de Commerce Design Award. ‘Commerce design’ is een award-programma dat werd ontwikkeld in het Canadese Montréal, een van de partnersteden van de Stad Kortrijk in het Unesco-netwerk.

Tien andere steden wereldwijd deden het al voor, nu is Kortrijk aan de beurt. De wedstrijd richtte zich tot handelaars die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de architectuur en het commercieel ontwerp van hun zaak en zo de stad en deelgemeenten levendiger, unieker en aantrekkelijker maakten voor zowel bewoners als bezoekers.

Positieve invloed

Er werden 34 inschrijvingen genoteerd. Daaruit werden 20 handelszaken geselecteerd. Deze 20 kregen bezoek van een grensoverschrijdende jury van architecten, grafische ontwerpers, interieurvormgevers en experts in urban design en retail. De jury maakte daarna een finale selectie van 12 winnende shops en horecazaken bekend tijdens een feestelijk event in Depart.

“Met Commerce Design Kortrijk willen we aantonen dat designgerichte of commerciële aanpassingen aan handelszaken niet alleen een positieve invloed hebben op de zaak zelf, maar ook op de hele buurt en zelfs stad en streek. De jury had het niet onder de markt. De scores voor de selectie lagen hoog en erg dicht bij elkaar. Een finaleplaats halen bij de laatste 12 is een mooie bevestiging voor hun inspanningen, zeker in deze coronatijden. Handelaars moeten initiatief durven nemen en durven doen, zelfs in minder goede tijden”, zegt voorzitter Dominiek Callewier van Designregio Kortrijk.

De 12 finalisten zijn Byttebier | La Cantine met Julie-Marie Stock, Buda Kitchen en ALTA takeaway met Stay Studio, MOMO ‘creative & playful interior for kids’ met Superset & KAAI 7, V-chocolatier by Sweertvaegher, Xandres NV en Maister, Va et Vient met Stay Studio, Louis’ Tattoo Boutique en Virabian, ViEr met Neels architecten, Descaplant en Laurent Gérard, TWEE met mcdm atelier, Ton sur Ton en Simon De Backere & Plusgrand en Filou & Friends met FIVE AM. Acht zaken haalden de definitieve selectie van 12 finalisten niet: Bolwerk, Bowls, Jonkwerk, Mobiel vzw, NON Moodshop, obin, Ridder & Hove patisserie en Tarterie,

Publieksprijs

De 12 finalisten maken nu kans op de publieksprijs. Komende maand kunnen mensen online stemmen op hun favoriete zaak. De winnaar wordt bekendgemaakt op 29 oktober tijdens het event Buda Libre in Broelkaai 6 in Kortrijk. Stemmen op je favoriete designproject kan tot 20 oktober via de website van Commerce Design Kortrijk.

“Kortrijk maakt sinds eind 2017 deel uit van het Unesco-netwerk van Creatieve Steden. Bij ons bezoek aan Montreal zijn we in contact gekomen met ‘Commerce Design’: winkels herinrichten zodat mensen ze meer dan ooit komen bezoeken en beleven. De deelnemende Kortrijkse handelszaken worden hierdoor aantrekkelijker en kunnen zo het verschil maken met e-commerce”, zegt schepen van Economie Arne Vandendriessche.

De Commerce Design Award is een concreet resultaat van het lidmaatschap van de stad en regio Kortrijk aan het Unesco Creative Cities Network. Dit project moedigt de samenwerking tussen handelaars in stadscentra en professionele ontwerpers/designers aan. Het project wordt uitgevoerd door Designregio Kortrijk en gefinancierd door de stad Kortrijk en het Interreg France-Wallonie-Vlaanderen programma.

Commerce Design Kortrijk Award wordt iedere twee jaar uitgereikt. De volgende oproep wordt in het voorjaar 2022 verspreid. (PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.