Colin Deblonde ontwerpt met drie vrienden Dripl: “Met onze eco-automaat Europa veroveren”

We zien v.l.n.r. Lukas Marivoet, Colin Deblonde, Lucas Moreau en Mathijs Vanacker. © gf
Redactie KW

Pannenaar Colin Deblonde maakte samen met een paar vrienden de allereerste ecologische drankautomaat die komaf maakt met wegwerpflessen. De 22-jarige economiestudent en zijn kompaan Lucas Moreau delen dezelfde passie voor duurzaamheid en dat bracht hen op het idee om ‘Dripl’ te ontwerpen, een frisdrankautomaat om herbruikbare bekers of flessen te vullen.

“Eigenlijk kan je meestal alleen maar aan water geraken als je een herbruikbare fles of beker wilt vullen”, vertelt Colin. “Dat ondervonden we als student aan den lijve… Op een dorstige zomerdag vorig jaar in het station van Antwerpen wilden we onze duurzame drinkfles vullen, maar we vonden niks. Dan hebben we onze koppen bij elkaar gestoken en dat leidde tot ons eerste prototype. Lucas en ik hebben alle twee een bachelordiploma in de productontwikkeling. Na een schakeljaar studeerde Lucas verder voor industrieel ingenieur, terwijl ik koos voor toegepaste economie. Om effectief een prototype te ontwikkelen, schakelden we nog twee vrienden in: Lukas Marivoet, die gespecialiseerd is in IT, en Mathijs Vanacker, die het designaspect voor zijn rekening nam. Afgelopen februari stond er een maand een testautomaat op de Gentse universiteit. Op die locatie halen studenten uit een klassieke automaat 100 à 150 blikjes, maar onze automaat had een verbruik van 500 drankjes. Studenten zijn wel degelijk geïnteresseerd in een lekker, gezond en ecologisch alternatief, net als bedrijven, en zelfs multinationals. Vanaf oktober zullen er een tiental tappunten staan bij onze eerste klanten, die ook binnen hun bedrijf plastic willen vermijden.”

Natuurlijke ingrediënten

Colin legt uit hoe simpel de automaat werkt: “De machine werkt met leidingwater dat gefilterd en gekoeld wordt. Als gebruiker zet je een glas of fles onder de tapkraan, je kiest een smaak, je bepaalt of je bruis of plat wilt, en tappen maar. Voor de smaken – vlierbloesem, citroen, gember-limoen of ijsthee – gebruiken we enkel natuurlijke ingrediënten die ook nog eens 75 procent minder suiker bevatten.Er komen geen plastic flesjes en blikjes aan te pas. Dat betekent: geen massale verspilling van water voor de productie van die verpakkingen en geen CO2-uitstoot voor het transport. Enkel de smaakconcentraten moeten vervoerd en gekoeld worden.”

Duurzaam

Colin en zijn team werden beloond voor hun idee en hun inspanningen. Ze werden verkozen tot Duurzame Duizendpoot 2020. De organisatoren van de Gentrepreneur Awards kiezen al 10 jaar een persoon of een team die mensen inspireren om duurzaam te ondernemen. “We willen inderdaad anderen inspireren en aantonen dat je duurzaamheid kunt koppelen aan een economisch voordeel, niet alleen voor de happy few, maar voor iedereen”, zegt Colin. “Met ons ambitieuze team willen we binnen vijf jaar Europa veroveren, maar stapsgewijs. Nu zijn we op twee locaties aan het testen. Tegen eind dit jaar willen we dertig automaten actief hebben en tegen 2022 willen we internationaal gaan. Ook ons team zal uitbreiden naar tien personen.”

(MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier