Cigless Bin van jonge Waregemse ondernemer verzamelt sigarettenpeuken voor recyclage

Sam Van Bever met het prototype van de peukenbak die hij aanbracht rond een mast op het marktplein in Waregem. (foto DJW)
Redactie KW

De Cigless Bin is een buitenasbak die de roker een dilemma voorschotelt waarop de roker zijn stem kan uitbrengen door zijn peuk in één van de twee opties te werpen. Dat is de peukencollector van de jonge Waregemse ondernemer Sam Van Bever waarmee hij de markt wil veroveren. Cigless staat voor Less Cigarettes.

Het initiatief is een uitloper van zijn eindwerk voor het afronden van zijn opleiding KMO-management aan de Arteveldehogeschool Gent. “Dat eindwerk is het resultaat van maandenlang uitwerken en ontwerpen van een verzamelbak voor sigarettenpeuken zodat die niet op het openbaar domein in straten, pleinen en dergelijke meer terecht komen”, zegt Sam Van Bever. “Samen met enkele collega’s van het laatste jaar KMO Management heb ik eraan gewerkt. Na de succesvolle verdediging van onze thesis voor een jury, had ik al meteen het idee om met het ontwerp ook de markt op te gaan. Mijn collega’s hadden echter andere plannen, zodat ik nu in mijn eentje een zaak opstart. Intussen is er al veel gesleuteld aan het ontwerp en kan ik een prototype tonen aan al wie interesse heeft in de collector.”

Het recipiënt is gemaakt uit corrosiebestendig staal, meet 60x30x10 centimeter, is geschilderd in een opvallende kleur en kan met een spanring bevestigd worden aan een mast, een paal, een muur of een hek. Vooraan zijn er twee uitgeboorde gaatjes, helemaal op maat van sigarettenpeuken. En door twee glaasjes zie je hoe de bak langzaamaan vol raakt. Huren of aankopen: dat zijn de twee mogelijkheden die Cigless potentiële klanten voorlegt.

Opvolging na aankoop

Sam Van Bever: “Zowel openbare besturen als bedrijven kunnen zo’n collector gebruiken. Bijvoorbeeld voor kleine en grote feesten, festivals, beurzen, shows en dergelijke meer. Maar evengoed op het openbaar domein van een stad of gemeente, eigenlijk in alle ruimtes waar je mag roken. Ik hou het echter niet bij verhuren of verkopen alleen. Bij elke bak die ik lever, is er ook de garantie dat ik zelf insta voor de opvolging ervan. Zo kom ik zelf de peuken van de volle bakken inzamelen, maak ik alles peukvrij en proper. Daarvoor zijn er verschillende formules mogelijk. De ingezamelde en opgehaalde restanten van sigaretten zijn bestemd voor de recyclage-industrie.”

Met de stad Antwerpen heeft Sam Van Bever intussen al contact gehad. Daar loopt een project rond zwerfvuil en Cigless mag er 9 bakken plaatsen. Op zich wordt dat al een serieuze test om te zien of het concept aanslaat, zeker voor een jonge starter bij wie het ondernemen in het bloed zit. Vader Nico Van Bever is oprichter-bedrijfsleider van Spuntini, de Waregemse food & non-food groothandel die focust op horeca en frituren met vestigingen en verkooppunten in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk.

“Ik geloof echt in dit project. Het past perfect in de wereld waarin wij nu leven en waar er aandacht is en hoort te zijn voor propere, milieuvriendelijke omgevingen. Iedereen weet dat sigarettenpeuken echt vervuilend zijn en niet zo makkelijk te bannen uit het straatbeeld of de omgeving. De collectorbak van Cigless biedt voor dit probleem een ideale oplossing. Het vangt ongeveer de helft meer peuken op dan een standaard asbak”, besluit Sam Van Bever. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier