Chinese cargomaatschappij kiest voor luchthaven van Oostende

Gouverneur Carl Decaluwé met burgemeester Bart Tommelein en Chinese ambassadeur in België Zhongming Cao. © HH
Hannes Hosten

De luchthaven van Oostende verwelkomt een nieuwe Chinese cargomaatschappij, Hongyuan Group, en een nieuwe logistieke holding, Mukden Logistics BV. De cargotrafiek op Oostende doet het uitstekend en dat is onder meer aan de Hongyuan Group te danken.

Op de Luchthaven Oostende-Brugge is het aantal passagiers fors minder dan vorig jaar, maar de cargo laat bijzonder sterke cijfers optekenen. Zo steeg het verhandelde volume tot 4.407 ton in augustus 2020. Dit is een stijging van liefst 304,8 procent.

Volgens de luchthaven waren die uitstekende resultaten te danken aan enkele nieuwe maatschappijen, zoals Qatar Airways, Magma en Hongyuan. Daarnaast liet Egyptair het aantal vluchten toenemen en zijn er nu ook vluchten die een tussenstop maken in Oostende op weg naar de Verenigde Staten. Er werden ook heel veel hulpgoederen aan ons land geleverd via Oostende.

De Chinese maatschappij Hongyuan is sinds begin augustus op Oostende actief, maar wordt nu officieel verwelkomd, samen met de logistieke holding Mukden Logistics. De ‘inauguratie’ van beide nieuwe maatschappijen vindt vandaag plaats in aanwezigheid van gouverneur Carl Decaluwé, Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) en schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn (N-VA).

Algemene cargo

De Hongyuan Group werd opgericht in 2001 en richt zich op algemene cargo: elektronica, producten voor dagelijks gebruik en ook medisch materiaal in de strijd tegen corona, zoals mondmaskers, beschermkledij en beademingsmachines. Vanuit Oostende worden de goederen verdeeld naar onder meer België, Frankrijk, Nederland en Duitsland.

De Oostendse luchthaven is erg opgetogen over de komst van de Hongyuan Group. De Chinese cargomaatschappij heeft plannen om een Europese uitvalsbasis uit te bouwen. Eerder sprak topman Marcel Buelens al de hoop uit dat die naar Oostende zou komen, wat de plannen om de luchthaveninstallaties uit te breiden langs de Rolbaanstraat in een stroomversnelling zou kunnen brengen.

Mukden Logistics

De luchthaven verwelkomde ook Mukden Logistics BV, een holdingvennootschap die Yugo BV, Clearengo en enkele andere partners in Zeebrugge omvat. Yugo BV is het meest gebruikte handels- en logistiek bedrijf voor de afhandeling van Chinese vracht in de haven van Zeebrugge. De groep is gespecialiseerd in douaneafhandeling, opslag, transport en doorvoer van containers en goederen en wordt nu ook in Oostende actief.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.