"Er is geen reden om het niet te doen", zegt CEO Dimitri Beck van CCV Belgium, dat zijn hoofdkantoor heeft in Ieper. "Alle argumenten zijn pro, het veiligheidsrisico is bevattelijk en het is een zeer nuttige maatregel voor de volksgezondheid in tijden van Corona."

Beck verwijst naar Nederland, dat vorige week al tot de verhoging overging. Om corona te bestrijden en dus minder in contact te komen met cash of met de toetsen van een betaalterminal, zorgde de betaalvereniging in Nederland er vorige week voor dat de limiet per contactloze betaling verhoogd werd van 25 euro naar 50 euro. Je kan er nu betalingen doen tot 50 euro door je kaart gewoon tegen de betaalautomaat te houden en je moet je pincode pas ingeven als je na verschillende betalingen meer dan 100 euro uitgeeft. "Minder fysiek contact betekent minder kans op besmetting", zegt CEO van CCV Dimitri Beck. "We mogen niet langer wachten."

"Concreet moeten betaalschema's zoals Bancontact, MasterCard, Visa, Amex hun regels aanpassen en moeten de Belgische banken (waarvan de grootste aandeelhouder zijn van Bancontact) de instellingen aanpassen. Daarnaast moeten betaalverwerkers zoals CCV en Worldline een beperkt aantal parameters veranderen op hun systemen en vervolgens kunnen de mensen contactloos betalen", aldus Dimitri Beck.

CEO Dimitri Beck van CCV Belgium. (GF)

"De beslissing moet gewoon genomen worden. Wij willen snel schakelen. Bij gebrek aan een Belgische betaalvereniging kan minister Muyle instaan voor de coördinatie", zegt Dimitri Beck, die vindt dat België naar analogie met Nederland ook een Betaalvereniging nodig heeft. "Ons land loopt niet voorop op vlak van elektronisch betalen. We zouden geweldige stappen vooruit kunnen zetten als overheid, banken, leveranciers en handelsorganisaties samen vooruit durven kijken. Een Belgische Betaalvereniging zal dit proces versnellen."

De Nederlandse betaalvereniging was de motor om snel tot een verhoging van de limiet over te gaan. In de Betaalvereniging zijn alle spelers in de sector vertegenwoordigd. "De betalingsindustrie levert een belangrijke bijdrage in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus - en we hebben maar weinig tijd om in te grijpen", zegt CEO van de CCV Group Enny van de Velden. "Het is belangrijk om binnen deze sector gecoördineerde actie te ondernemen die de besluitvormers bijeenbrengt. In de aanpak van deze crisis zijn de activiteiten van ons bedrijf in Nederland goed afgestemd op de acties van andere belangrijke spelers in het betalingsverkeer - onder de paraplu van de onafhankelijke Betaalvereniging. Een dergelijk initiatief zou zeker ook in België goed werk kunnen leveren." (TOGH)

"Er is geen reden om het niet te doen", zegt CEO Dimitri Beck van CCV Belgium, dat zijn hoofdkantoor heeft in Ieper. "Alle argumenten zijn pro, het veiligheidsrisico is bevattelijk en het is een zeer nuttige maatregel voor de volksgezondheid in tijden van Corona." Beck verwijst naar Nederland, dat vorige week al tot de verhoging overging. Om corona te bestrijden en dus minder in contact te komen met cash of met de toetsen van een betaalterminal, zorgde de betaalvereniging in Nederland er vorige week voor dat de limiet per contactloze betaling verhoogd werd van 25 euro naar 50 euro. Je kan er nu betalingen doen tot 50 euro door je kaart gewoon tegen de betaalautomaat te houden en je moet je pincode pas ingeven als je na verschillende betalingen meer dan 100 euro uitgeeft. "Minder fysiek contact betekent minder kans op besmetting", zegt CEO van CCV Dimitri Beck. "We mogen niet langer wachten.""Concreet moeten betaalschema's zoals Bancontact, MasterCard, Visa, Amex hun regels aanpassen en moeten de Belgische banken (waarvan de grootste aandeelhouder zijn van Bancontact) de instellingen aanpassen. Daarnaast moeten betaalverwerkers zoals CCV en Worldline een beperkt aantal parameters veranderen op hun systemen en vervolgens kunnen de mensen contactloos betalen", aldus Dimitri Beck."De beslissing moet gewoon genomen worden. Wij willen snel schakelen. Bij gebrek aan een Belgische betaalvereniging kan minister Muyle instaan voor de coördinatie", zegt Dimitri Beck, die vindt dat België naar analogie met Nederland ook een Betaalvereniging nodig heeft. "Ons land loopt niet voorop op vlak van elektronisch betalen. We zouden geweldige stappen vooruit kunnen zetten als overheid, banken, leveranciers en handelsorganisaties samen vooruit durven kijken. Een Belgische Betaalvereniging zal dit proces versnellen." De Nederlandse betaalvereniging was de motor om snel tot een verhoging van de limiet over te gaan. In de Betaalvereniging zijn alle spelers in de sector vertegenwoordigd. "De betalingsindustrie levert een belangrijke bijdrage in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus - en we hebben maar weinig tijd om in te grijpen", zegt CEO van de CCV Group Enny van de Velden. "Het is belangrijk om binnen deze sector gecoördineerde actie te ondernemen die de besluitvormers bijeenbrengt. In de aanpak van deze crisis zijn de activiteiten van ons bedrijf in Nederland goed afgestemd op de acties van andere belangrijke spelers in het betalingsverkeer - onder de paraplu van de onafhankelijke Betaalvereniging. Een dergelijk initiatief zou zeker ook in België goed werk kunnen leveren." (TOGH)