Cargomaatschappij ANA ruilt Oostende in voor Luik

De vliegtuigen van cargomaatschappij ANA, die sinds 2007 gestationeerd waren op de luchthaven van Oostende, verhuizen vanaf eind mei naar Liège Airport.

Dat meldt de luchthaven van Luik donderdag. De komst van ANA levert de luchthaven naar eigen zeggen “80 directe en minstens 200 indirecte banen” op.

De nieuwe cargomaatschappij zal vanuit Luik opereren met twee MD11F-toestellen en een Boeing 747-400F, voornamelijk naar centraal en westelijk Afrika.

Vanaf 29 mei worden vijf vluchten per week uitgevoerd, met daarnaast ook humanitaire en chartervluchten. “Deze operaties vertegenwoordigen voor de luchthaven van Luik een volumeverhoging van minstens 30.000 ton per jaar”, zo staat in een persbericht. Dat is ongeveer 5 procent van de totale cargo die Luik rapporteerde voor 2013 (561.000 ton). Er zullen vooral bederfelijke producten ingevoerd worden, zoals bloemen, fruit en groenten.

“Geen andere keuze dan verhuizen”

De verhuizing wordt bevestigd op de website van ANA. “Door de hevige concurrentie op de luchtvrachtmarkt moest ANA zoeken naar alle mogelijke manieren om kosten te besparen”, luidt het. “Het verschil in brandstofprijzen tussen beide luchthavens is aanzienlijk. Aangezien de brandstof meer dan 40 procent uitmaakt van de rechtstreekse operationele kosten, hadden we geen andere keuze dan te verhuizen.”

De afhandeling van de cargo op Luik zal gebeuren door de onderneming LACHS.

Het vertrek van ANA uit Oostende was vorige week al bekend geraakt. Daardoor zijn tot 60 banen bedreigd bij afhandelaar Aviapartner in Oostende, zo vreesde de christelijke vakbond ACV-Transcom.

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.