Café-uitbaatster Leila Nakkach mist haar klanten: “Maar heropening moet op volle kracht”

Leila Nakkach op haar nieuw terras: "Hopelijk blijft dit geen maanden duren." (foto MD)
Redactie KW

Op 1 januari 2019 nam Leila Nakkach (47) het café Britannia in de Poperingse stationsbuurt over van Rik Deschrevel en Lieve Declerck. “Het is een thuisbasis voor 16 verenigingen, maar door corona ligt alles stil. Mijn klanten kennen elkaar bijna allemaal, en ik mis hen enorm. Ik hoop tegen 1 juli te kunnen heropenen, maar ik vrees dat het 1 september zal worden”, zegt Leila.

“Ik baat het café alleen uit en krijg 15 uur per week de hulp van een arbeidster. In heel drukke periodes worden er ook flexi-jobs ingeschakeld”, aldus Leila. “Ik vrees het faillissement niet echt, op voorwaarde dat het geen maanden meer duurt en dat de klanten ook mogen en durven terugkomen. Zo komen veel ouderen uit het woonzorgcentrum rechtover hier een kaartje leggen. Ook de leden van onze duiven- en vinkenclub zijn meestal oudere personen. Zullen ze mogen spelen? Hopelijk kunnen we tegen ten laatste 1 september volledig heropenen, want dan start het seizoen voor de meeste andere verenigingen. Op halve kracht werken is voor mij onmogelijk.”

Leila’s verlies liep ondertussen al sterk op: er was geen carnaval, geen maaltijden van de verenigingen, geen hespfestijn van de pronostiekvrienden, geen ribbetjesmaaltijd voor de biljarters, geen recepties… “In euro kan ik dat niet becijferen, maar het is veel”, weet ze. “Ik kreeg wel een eenmalige Vlaamse premie van 4.000 euro, aangevuld met een forfaitair bedrag van 160 euro per dag na de eerste drie weken. Als alleenstaande en technisch werkloze krijg ik een overbruggingsrecht van 1.269 euro per maand, wel belastbaar. De brouwer schold mij één maand huur kwijt maar van de bank kreeg ik geen uitstel van hypotheek.”

Ondertussen lopen heel wat kosten door. “Momenteel ben ik bezig met de aanleg van een tuin en terras, om het hopelijk deze zomer wat aangenamer te maken voor de klanten. Mijn flessenfrigo achter de toog heeft het net begeven”, somt ze op. “Privé ben ik bezig met het renoveren van de badkamer en de living.”

Elke dag activiteit

“Ik moet echt op volle kracht kunnen herbeginnen, anders is het voor de verenigingen niet haalbaar. Want dagelijks is er wel iets te doen: voor de pronostiekclub met wekelijks 170 spelers, de twee biljartclubs elke werkdag), de vijf kaartersclubs Vermaak na Arbeid, De Palieters, Recht voor de vuist, Vlas en Okra, de vogelpikclub, de vinkengilde, de duivenclub, carnavalsvereniging De Potuls, wielertoeristen De Flandriens en De Jennytrappers, de Hoppecup, Popfina… Omdat het hier vroeger het lokaal was van voetbalclub KBS Poperinge komen er ook nog veel voetballiefhebbers”, besluit Leila, die zich afvraagt waarom het virus zich blijkbaar niet verspreidt in pretparken, warenhuizen en winkelstraten en zij wel open kunnen. (AHP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.