Café ‘t Lusterke krijgt geen vergunning: “Als terras weg moet, dan kap ik er definitief mee”

Antony Verschaeve aan zijn vast terras. Het staat er al zeven jaar maar moet weg van het Agentschap Wegen en Verkeer. © a-MV
Redactie KW

Wat een ontgoocheling voor uitbater Antony Verschaeve van café ‘t Lusterke in de Molenstraat in Wervik. Hij krijgt van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) geen vergunning voor een extra terras. ‘t Lusterke is gelegen op de gewestweg N311. Al jarenlang is er voor het café een terras op een vaste constructie maar hiervoor is een parkeerstrook ingenomen en daar wringt nu blijkbaar het schoentje.

Antony Verschaeve (49) begon acht jaar geleden met café ‘t Lusterke. Een jaar later kwam een terras op een vaste constructie. “Ik vroeg het destijds mondeling aan burgemeester Youro Casier en het mocht”, verwijst de cafébaas naar het prille begin. “Destijds was er hier in de stad een terrastaks te betalen. Ik betaalde dat zeker één keer, mogelijk twee keer. Die terrastaks werd later door de stad afgeschaft.”

“Eigenlijk betaalde ik dus een terrastaks voor een niet-vergund terras. Bovendien ben ik verzekerd voor wie zich op het terras bevindt. Ik mag er niet aan denken als er bijvoorbeeld een auto op het terras zou zijn ingereden en ik achteraf zou vernemen dat het terras niet vergund is. Ik had waarschijnlijk moeten opdraaien voor alle kosten.”

Domper

De stad Wervik biedt de horeca de mogelijkheid om sedert de heropening na de lockdown een terras te voorzien of het bestaande terras uit te breiden. Het schepencollege keurde enkele weken geleden het terrassenplan goed en alle uitbaters van een horecazaak werden uitgenodigd voor een infovergadering. “Ik was aanwezig op die vergadering in gc Forum”, vertelt Antony. “Enkele dagen na die bijeenkomst plaatste de stad hier al een verkeersbord ‘verboden te parkeren’ tot einde augustus. Ondertussen vond Liesbeth Hollebeke van de dienst lokale economie het wijselijk bij AWV een aanvraag in te dienen voor een los terras van tien bij twee meter.”

Ik betaalde taksen voor een terras dat blijkbaar niet vergund was – Antony Verschaeve, café ‘t Lusterke

“Liesbeth deed dat heel goed, alle lof voor haar. Ondertussen kreeg ik van het districtshoofd van AWV Kortrijk de beslissing dat er een negatief advies is en dat een vast terras op een parkeerstrook omwille van de verkeersveiligheid niet kan. Dit zorgt natuurlijk voor een grote domper op de feestvreugde.”

Caravan

“Door het coronavirus was de horeca heel lang gesloten. Nu ben ik zeven dagen op zeven dagen open, de hele maand juli en augustus. Ik zou dat terras speciaal inkleden. Er zijn al zuiderse planten geleverd. Ze staan hier nu achteraan. Ik wou ook uitkijken voor nieuwe tafels en stoelen en er zou ook een grote caravan worden geplaatst. Daarmee had ik al diverse plannen. Om daarin een bepaald weekend cocktails te verkopen bijvoorbeeld. In geval van regen zou er in die caravan plaats zijn voor acht mensen uit dezelfde bubbel. Halfweg augustus was ook gepland dat de alombekende dj Bernardo in die caravan muziek zou draaien. Hij is elk jaar van de partij op Zotte Maandag maar door corona kan dat allemaal niet plaatsvinden. Om de klanten toch een klein vakantiegevoel te geven, had ik een aantal Spaanse, Portugese, Italiaans en Griekse bieren besteld. En het was ook de bedoeling om ijsjes te verkopen.”

Antony Verschaeve sprak ondertussen over de situatie met burgemeester Youro Casier (SP.A). “Hij verzekerde contact op te nemen met AWV en dus wacht ik af”, vertelt Antony. Na de brief van AWV is het nu maar de vraag hoe het verder moet met het terras op een vaste constructie. “Ik neem het niet weg”, aldus Verschaeve. “Ik wil dat het kan blijven staan, want anders zie ik geen toekomst meer. Ik probeer hier ook maar mijn boterham te verdienen. Als dat terras weg moet, dan kap ik er hier mee en blijven de rolluiken voorgoed naar beneden.”

BK knikkeren

Los van de verplichte sluiting tijdens de lange lockdown, deed de cafébaas enkele investeringen. “Al mijn barkrukken zijn vernieuwd en er vonden schilderwerken plaats, ook boven in mijn privégedeelte”, vertelt ‘Tone’. “Er hangt ook een nieuwe luster en ik heb zomerpetten in verschillende kleuren laten maken. Een ideale bescherming tegen de zon voor wie op mijn terras wil zitten. Ik zou ze gratis uitdelen maar de klanten willen spontaan 5 euro geven om me te steunen. De vraag is groot, ze zijn gegeerd. Ik bestelde ook een zakasbak en deelde die uit aan de rokers. Ondertussen heb ik er extra besteld.”

Café ‘t Lusterke is het supporterslokaal van de Japanse veldrijder Yu Takenouchi en belofte Justin Laevens (Zwevegem). Het is tevens het clublokaal van knikkerclub Les Boules d’Or. “Eind april zouden we acht jaar ‘t Lusterke vieren maar dat kon allemaal niet”, zucht Verschaeve. “Ook het derde BK knikkeren viel in het water…”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier