Café De Vriendschap heropent na zware waterschade

Bert Meulemeester en Lies Rommelaere heropenen op 15 juli hun café.
Redactie KW

Op 12 augustus vorig jaar moest café De Vriendschap in Waardamme tijdelijk de deuren sluiten nadat een kapotte boiler voor zware schade zorgde aan het pand. Na 11 maanden hard werken, kunnen de uitbaters hun zaak op 15 juli weer heropenen.

Sinds september 2015 kon men in café ‘De Vriendschap’ in Waardamme terecht voor een natje en een droogje. Dat ‘natje’ werd wel heel concreet toen op 12 augustus vorig jaar een drukventiel van een boiler het begaf en het hele pand onder water zette.

De uitbaters, Bert Meulemeester (35) en Lies Rommelaere (35), waren net met de kinderen Thor (10), Bas (8) en Tuur (4) voor drie dagen op gezinsuitstap naar Frankrijk. Omwonenden die het water van onder de deur naar buiten zagen stromen, verwittigden de zaakvoerders.

Bert kwam vliegensvlug naar huis maar kon enkel vaststellen dat alles onherstelbaar verwoest was. Meer kon hij niet doen. Zelfs de plafonds met houten gebinten en vloeren waren naar beneden gekomen. Volgens berekeningen moet er zo’n 100.000 liter verloren gegaan zijn.

Tijdelijke woning

‘De Vriendschap’ in Waardamme zag het levenslicht op 20 september 2015. Wat begon als een uit de hand gelopen hobby, waarbij twee vrienden, Dieter De Blaere en Bert Meulemeester, een drankgelegenheid openden op zondag, evolueerde in 2017 tot een volwaardig café.

Vanaf dan werd Bert in de namiddag bijgestaan door zijn echtgenote Lies Rommelaere die toen ook nog bij haar ouders in de bakkerij in Ruddervoorde aan de slag was. Zij zorgde logischerwijs voor het verse gebak. Het café groeide uit tot een druk bezocht ontmoetingspunt voor jong en oud en voor verenigingen.

Op 12 augustus 2019 kon men dus spreken van een ‘waar drama’ in Waardamme. Noodgedwongen moest het gezin uitwijken naar een tijdelijke woning. Na afspraken met de verzekering en 11 maanden hard werken zal het café op woensdag 15 juli om 11 uur weer opengaan.

Volkscafé

“Ik wil dat de sfeer van een echt volkscafé blijft”, vertelt Bert. “Een brasserie willen we niet worden. Toch zul je naast die frisse pint, een pannenkoek of een suggestiegebak in de toekomst ook een kleine hap kunnen bestellen: spaghetti, lasagne, warme tapas, kaas- en garnaalkroketten of een croque en enkele kindergerechten. Dit zal nu echt wel in het concept passen.”

We hebben met de vernieuwing bijna tot drie keer meer plaats gecreëerd waardoor dit nu mogelijk wordt. Ons terras zal nu aan de straatkant komen en vanaf nu zullen we van woensdag tot zaterdag open zijn van 11 uur ‘s ochtends tot 1 uur ‘s nachts. Op zondag gaan we zelfs al vanaf 10 uur open.”

“Als woensdag niet iedereen tegelijk aan de deur staat, zullen we vlot kunnen omspringen met de coronamaatregelen”, besluit Lies. “We blijven een toffe ontmoetingsplaats voor iedereen uit de buurt. Of het nu gaat om een voetbalploeg die afzakt na de wedstrijd, een groep vrienden die een partijtje op onze pooltafel komt spelen of een vereniging die afzakt om gebruik te maken van onze vergaderruimte, iedereen is welkom!

“We hopen dat onze trouwe klanten ons niet vergeten zijn, na deze lange periode. We zien de toekomst alvast positief tegemoet.” (PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier