Café 56 wil toveren in het Mirakelstraatje

We herkennen v.l.n.r. Gilles Verhaeghe, Dieter De Clercq, Charissa Vervaeke en Kevin Cosaert. © JVGK
Axel Vandenheede

De Kapucijnenstraat doet zijn bijnaam Mirakelstraatje weer alle eer aan. Tot vorige week leek het erop dat twee uitbaters zouden stoppen, intussen is bekend dat ‘t Mouterijtje verder doet en de zaakvoerders van Café 56 er een nieuwe zaak uitbouwen. “We hebben goesting in een nieuwe uitdaging pal aan de Leieboorden”, stellen Dieter De Clercq en Gilles Verhaeghe.

24 maart 2018: op die dag worden de verlaagde Leieboorden – Broelkaai en Verzetskaai – officieel geopend. In de Handboogstraat zien de handelaars dit zitten: ze zullen gebruik kunnen maken van een mooi terras. Aan de andere kant van de Leie, in de Kapucijnenstraat, was de sfeer tot voor kort minder: het voortbestaan van twee zaken was onzeker, terwijl de panden van de vroegere Irish Pub nog altijd staan te verkommeren.

Intussen is de sfeer helemaal omgeslagen. Zo doen de uitbaters van ‘t Mouterijtje gewoon verder. Marc Pareit. “Als het van mij afhangt nog voor minstens vier jaar. Wij baten intussen al bijna 33 jaar ‘t Mouterijtje uit en deden dit al die tijd met hart en ziel. Soms was het niet zo gemakkelijk, maar we hebben ons telkens aangepast en daarom hebben we nooit mogen klagen.”

“Wel is het zo dat ik stilaan de pensioengerechtigde leeftijd heb. Daarom hebben we eens nagedacht over hoe we de toekomst zien. Toen bleek dat we verder willen doen. Van stoppen of de zaak overlaten is daarom geen sprake.”

Marc Pareit en zijn vrouw krijgen er binnenkort ook nieuwe buren bij. Gilles Verhaeghe en Dieter De Clercq, zaakvoerders van Café 56 en Nuba-R, nemen Bistro Bloesem over. “We waren op zoek naar een nieuwe uitdaging en hoorden dat Bloesem over te nemen was. We zijn enkele keren komen kijken en telkens kreeg we meer goesting.”

“We willen in de tweede helft van april openen. De zaak zal Split heten en we zullen met het concept foodsharing werken. Klanten zullen enkele gerechten bestellen die we in het midden van de tafel zullen plaatsen. Zo kan iedereen ervan genieten. We willen ook kwaliteitsvolle cocktails en een beperkt aantal streekbieren serveren.”

Gilles en Dieter zijn supertevreden dat ze een plaatsje vlak bij de verlaagde Leieboorden kunnen opeisen. “We geloven in die omgeving. De Leieboorden zullen een meerwaarde voor Kortrijk zijn.”

Dirk Dupont, voorzitter van Unizo Kortrijk.
Dirk Dupont, voorzitter van Unizo Kortrijk.© JVGK

Behalve Marc Pareit is ook Dirk Coopman van brasserie ‘t Eiland een blijver. Zijn zaak draait dan ook op volle toeren. “Ik ben hier goed drie jaar bezig en heb in die periode een vast cliënteel opgebouwd”, liet hij recent optekenen in deze krant. “Bovendien heeft een aantal verenigingen hier zijn thuisbasis.”

“Stad Kortrijk investeert in een mooie omgeving, nu is het aan de ondernemers om ook te investeren” – Dirk Dupont (Unizo Kortrijk)

Samen met een aantal anderen pleit Dirk er wel voor om de Leiebrug opnieuw open te stellen voor verkeer dat vanuit het centrum komt. Het stadsbestuur heeft alvast beloofd om na deze zomer een evaluatie te maken. “Over de knip kan ik kort zijn: wij zijn ervan overtuigd dat zo’n A-site niet verstoord mag worden door al te veel autoverkeer“, reageert schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). “Die knip is een troef voor de bezoeker en consument en dus een meerwaarde voor de ondernemers die zich daar vestigen. Niettemin wachten wij de evaluatie af.”

Nog geen bouwvergunning

Wat betreft de Irish Pub is het koffiedik kijken. De Ier Patrick Foley, die in de Recollettenlei in Gent de Irish Pub Foley’s runt, kocht de vier panden op de hoek van de Kapucijnenstraat met de Korte Kapucijnenstraat. Daarin was lange tijd de Irish Pub Porter House gevestigd, maar die werd in maart 2012 verwoest door een brand. Patrick Foley wilde daar eerst al deze maand een nieuwe Irish Pub openen, maar moest die plannen vorig jaar bijstellen omdat de architect achterstand had opgelopen.

“De bedoeling was dan om deze zomer te openen”, reageert hij. “Maar ik weet niet of dit zal lukken.” De sloopvergunning heeft hij al een tijd in zijn bezit, maar er is nog altijd geen stedenbouwkundige vergunning ingediend bij stad Kortrijk.

Bij Unizo Kortrijk kijken ze met een dubbel gevoel naar de Kapucijnenstraat. “Het is jammer dat het dossier van de Irish Pub vertraging heeft opgelopen en een horecazaak straks de deuren sluit“, aldus voorzitter Dirk Dupont. “Zeker omdat deze straat veel opportuniteiten biedt. Unizo is daar echt van overtuigd.”

“De Kapucijnenstraat is gelegen op het Buda-eiland. Vlakbij is er de Budafabriek. En natuurlijk de Pentascoop die almaar meer bezoekers over de vloer krijgt. Mensen die daar naar de film gaan, willen vaak vooraf iets eten of nadien nog gezellig iets drinken. Als dat niet aan de overkant van de cinema kan, zullen ze elders naartoe gaan. Wie zich in de Kapucijnenstraat daarop focust, kan goede zaken doen.”

Zuidgerichte terrassen

Schepen Scherpereel sluit zich daarbij aan. “Gezien het unieke karakter van deze bijzondere nieuwe toplocatie in de stad zijn wij ervan overtuigd dat de straat opnieuw zal bloeien zoals weleer”, zegt hij.

De Unizo-voorzitter wijst tot slot op het belang van de verlaagde Leieboorden voor de Kapucijnenstraat. “De straat sluit aan op de Broelkaai, die er straks prachtig bij zal liggen en waar een pak volk zal komen. Stad Kortrijk investeert in een mooie omgeving, het is aan de ondernemers om te volgen en zelf ook te investeren. Vergeet daarenboven niet dat de Kapucijnenstraat zuidgericht is. Wie daar op een terras plaatsneemt, zit in het zonnetje. Nog een extra troef van het Mirakelstraatje.”

Zowel Unizo als stad Kortrijk gelooft dus in de toekomst van de Kapucijnenstraat, die vooral in de jaren tachtig en negentig zijn hoogdagen kende en tot Mirakelstraatje werd omgedoopt. Met dank aan Jean-Pierre Tack, brouwerszoon en kunstenaar: hij restaureerde een aantal vervallen huizen, waarin eethuizen en cafés werden opgestart. Later had de straat een eigen comité waartoe onder meer Marc Pareit van ‘t Mouterijtje en Jean-Pierre Tack behoorden. Zij brouwden onder meer hun eigen bier en organiseerden concerten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier