Burgemeestersdochter Julie Dochy opent dameskledingzaak: “Echt blij dat ik dat hier kan doen”

Julie Dochy voor haar zaak: “Dat ondernemerschap hebben we waarschijnlijk van thuis meegekregen.” © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Julie Dochy, de dochter van Ledegems burgemeester Bart, opent eind deze maand haar jongeren- en dameskledingzaak Fluweel in deelgemeente Rollegem-Kapelle. “Ik ben echt blij dat ik dat in mijn eigen gemeente kan doen. Ik voel me hier zo verbonden.”

Julie is pas twintig, maar zet al een belangrijke stap in haar leven. Ze opent op vrijdag 27 augustus de deuren van Fluweel, een nieuwe damesboetiek in de Sint-Jansstraat.

“Sinds een aantal jaar doe ik tijdens de vakantie, in de weekends en op woensdagen een vakantiejob bij Kadee Kinderschoenen in Sint-Eloois-Winkel”, steekt Julie van wal. “Ik vond het fantastisch om er te werken en amuseerde me er enorm.”

Extra jaar gestudeerd

Julie volgde een opleiding verzorging, maar door die vakantiejob besefte ze dat haar hart ergens anders lag. Ze droomde ervan om een eigen modezaak uit te baten. “Al van kleins af aan ben ik geïnteresseerd in kledij, schoenen en accessoires. Ik besloot nog een jaar verkoop te studeren, met het oog op het verwezenlijken van mijn droom.”

Begin dit jaar besloot de kledingzaak Bonafida aan de rotonde in Rollegem-Kapelle de deuren te sluiten. Julie liet onmiddellijk haar oog vallen op het ruime winkelpand. Inmiddels heeft ze de stap gewaagd en bereidt ze nu alles voor om haar zaak eind deze maand te openen.

Nood aan beleving

“In Ledegem is er momenteel maar één kledingwinkel; met Fluweel zijn er dat er straks twee. Toch wou ik echt hier een eigen zaak starten. Ik voel me verbonden met de gemeente, en iedereen kent hier iedereen. Dat vind ik erg leuk.”

Fluweel – onder andere ook genoemd naar de voormalige fluweelweverij in Ledegem – wordt een kledingzaak met kleren voor volwassen vrouwen van elke leeftijd. “Ik kies voor een gevarieerd aanbod van Scandinavische, Belgische en Nederlandse merken. De Scandinavische merken, zoals Ydence, komen heel erg op. In de Scandinavische landen beschikt men over erg goede grondstoffen en pasvormen.”

Julie kijkt er vooral naar uit om haar klanten te begeleiden tijdens hun zoektocht naar de gepaste kledij. “Tijdens de coronacrisis werd er heel wat online besteld, maar heel veel vrouwen gaan graag shoppen om te zien en te voelen wat ze precies kopen. Er is gewoon nood aan beleving.”

Nadat broer Thibaut vorig jaar mee een immokantoor opende, kiest ook zus Julie er op jonge leeftijd voor om als zelfstandige een eigen zaak uit te baten. “Dat ondernemerschap hebben we waarschijnlijk meegekregen van onze ouders. We hebben hen de voorbije jaren ook veel zien werken.”

Gezelligheid voorop

Dat haar vader burgemeester is in de gemeente, ziet Julie als een voor- en nadeel. “Mensen zullen misschien sneller eens komen kijken hoe de zaak eruitziet, anderzijds zullen sommigen misschien wat kritischer zijn.”

Julie is er alvast volop mee bezig om de toekomstige klanten een mooie winkel aan te bieden. “Bij de opfrissingswerken zetten we extra in op gezelligheid. We hopen dat de klanten zich hier snel helemaal thuis voelen”, zegt ze.

Meer informatie binnenkort op de website www.fluweel.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier