Brugse winkeliers maken zich klaar voor heropening

© Davy Coghe
Redactie KW

Het gros van de winkeliers in de Brugse binnenstad is intussen klaar met de voorbereidingen om vanaf maandag, na weken van sluiting door de coronacrisis, hun zaak te heropenen. Toch wordt hier en daar nog de laatste hand gelegd aan het ‘coronaproof’ maken van de winkel. “We worden bijzonder goed gesteund en geïnformeerd door de stad Brugge”, zegt Frank Merckx, de zaakvoerder van The Body Shop en Veritas.

Er was deze voormiddag wel wat beweging in enkele winkels in de Brugse shoppingstraten, maar van een nerveuze drukte kunnen we zeker niet spreken. De meeste winkeliers, wiens zaak nu al zo’n zeven weken gesloten is, hebben immers de voorbije dagen gebruikt om hun zaken in orde te maken voor de grote heropening op maandag 11 mei.

Veritas kon al proefdraaien

De frituren op de Markt verwachten zich blijkbaar aan meer bezoekers in de binnenstad. Twee weken geleden opende de rechtse frituur van de twee ‘groene kotjes’ voor het Belfort. Nu is de linkse frituur ook geopend.

Bij de vestiging van The Body Shop in de Steenstraat treffen we zaakvoerder Frank Merckx. Hij is ook uitbater van Veritas in dezelfde straat. Veritas is de keten die zich specialiseert in stoffen en brei- en naaigerief. Dat zijn attributen om mondmaskers mee te maken, waardoor de Veritas-winkels al een week vroeger open mochten.

“Mondmaskers voor personeel is geen verplichting”

“In Vertitas hebben wij inderdaad al een weekje vroeger kunnen proefdraaien. Dat was interessant”, zegt zaakvoerder Frank Merckx. “Die lange wachtrijen zijn beperkt gebleven tot die ene, eerste dag. Later bleef het druk, drukker dan anders. Toch normaliseerde het wat. Nu zijn er heel wat mensen op zoek naar elastieken voor de mondmaskers. Dat is echter een schaars goed geworden, ook bij ons. Gelukkig komt er spoedig een nieuwe lading aan.”

Frank is intussen in The Body Shop de laatste hand aan het leggen om zijn winkel ‘coronaproof’ te maken. “Ik heb voor alle medewerkers mondmaskers voorzien, maar ik zal hen niet verplichten om die te dragen. Dat is een eigen keuze. Belangrijker is het om afstand te houden en regelmatig de handen te wassen. Daarnaast gaan we streng waken over het aantal aanwezigen in de zaak. De norm van de regering staat op één persoon per 10 vierkante meter, maar wij laten er minder binnen.”

Paviljoentjes met mondmaskers

“Ik moet zeggen dat we goed ondersteund worden door de stad Brugge. Bij het begin van de winkelstraten staan paviljoentjes met mondmaskers en met de mogelijkheid om de handen te ontsmetten. De voetpaden zijn bovendien zo ingericht dat de mensen buiten kunnen aanschuiven waar nodig. En alle handelaars kregen een brief, een affiche met raadgevingen voor de klanten en bovendien ook mooi vormgegeven vloerstickers om de klanten aan te manen afstand van elkaar te houden.

In Veritas hebben we al gemerkt dat de mensen zich op hun gemak voelen als ze vrij kunnen bewegen en als er niet te veel mensen tegelijk in de zaak zijn. Ik verwacht een vlotte start maandag. We zijn heel blij dat we weer open kunnen gaan maar een overrompeling is zeker niet nodig.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier