Brugse Mathilde Vandenbussche wint Prijs Jonge Makers

Stefan Vankerkhoven

De Brugse textielkunstenares Mathilde Vandenbussche heeft de Prijs Jonge Makers ’19 gewonnen. Handmade in Brugge bekroont met die prijs verdienstelijke, jonge starters, die hun activiteit uitoefenen binnen het doimein van de ambachten. Het werk van Mathilde Vandenbussche staat voor een ware revolutie van de handbreimachine.

Jaarlijks reikt Handmade in Brugge een label uit aan makers die op ambachtelijke wijze producten vervaardigen. Vaak vallen jonge, startende makers voor dit label uit de boot. Ze missen ervaring in het uitoefenen van hun ambacht en er is vaak nog heel wat werk aan de winkel op het vlak van hun ondernemersskills. Net daarom sloegen Handmade in Brugge en TURBO, het platform dat ondernemingszin bij Brugse jongeren en studenten stimuleert, de handen in elkaar en riepen ze deze nieuwe Prijs tot leven. Een mooi voorbeeld van kruisbestuiving tussen twee projecten met De Republiek als thuisbasis.

Drie genomineerden

Makers jonger dan 30 jaar die een activiteit uitoefenen binnen het domein van de ambachten én een link hebben met Brugge konden zich in september 2019 kandidaat stellen om in aanmerking te komen voor deze Prijs. Beloftevolle makers die duidelijk het verschil maken en die beschikken over veel passie, potentieel en ambitie hadden bij de jury een streepje voor.Uit alle inzendingen selecteerde de jury drie genomineerden: Sam Declercq, Mathilde Vandenbussche en Titus Merlin.

Donderdagavond 12 december koos de jury, na een spannende pitch van deze drie genomineerden, Mathilde Vandenbussche als allereerste winnaar van de Prijs Jonge Makers ’19!

Mathilde studeerde af als Master in Textile Design aan het KASK, School of Arts Ghent. Met haar afstudeerproject ‘On the Hinges of the Body’ was ze al meteen één van de premiewinnaars van de Prijs voor Vormgeving 2016 van de Provincie West-Vlaanderen.

Breistudio

Vandaag is Mathilde vooral bezig met het ontwikkelen van breiwerk op handbreimachines en wil ze graag op korte termijn haar eigen collectie op de markt brengen.

Haar grote droom? Het oprichten van een eigen breistudio: een plaats waar kennis doorgegeven wordt en waar verschillende ontwerpers samen kunnen werken. Daarbij wil ze ook graag een stalenbibliotheek ontwikkelen en een website waarop de kennis open source kan worden gedeeld.

Waarom koos de jury voor Mathilde? We citeren uit hun verslag : “Hoewel het drie sterke kandidaten waren stak Mathilde er het meest bovenuit. Ze is consequent en eigenzinnig in haar werk. Mathilde gaf een zeer overtuigende pitch en getuigt van een sterke persoonlijkheid. Haar werk staat voor een ware revolutie van de handbreimachine!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier