Brugse Markt krijgt voor een jaar een standbeeld van een pak frieten etende man

Stefan Vankerkhoven

Op 28 november wordt op de Brugse Markt een tijdelijk standbeeld van een frieten etende man officieel ingehuldigd. Het gaat om een initiatief van het Vlaamse Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM), dat op die manier een eerbetoon wil brengen aan onze Belgische culinaire trots.

De stad Brugge verleende de VLAM hiervoor slechts en tijdelijke vergunning, voor de duur van bijna en jaar – tot 22 november 2022. Dat nieuws bevestigt urbanisatieschepen Franky Demon. Het ingediende voorstel kreeg positief advies van het Vlaams Agentschap voor Onroerend Erfgoed. Maar een permanente vergunning voor dit beeld uit kunststof, met een coating van brons, zag het stadsbestuur niet zitten. De VLAM vroeg aanvankelijk om de frieteter naast het standbeeld van Jan Breydel en Pieter De Coninck te plaatsen, maar daar ging het schepencollege niet mee akkoord.

Frits

Het standbeeld krijgt een plaats op een van de bankjes ter hoogte van het rechtse frietkraam aan het Belfort. Het toont een man die geniet van een traditionele puntzak vol frietjes. De VLAM wil zo de Belgische frietcultuur eren. Overigens was het een Duitser, die in Luik woonde en als voornaam Frits had, die als eerste zijn aardappelen in stukjes sneed en ze in olie bakte. De weduwe van de uitvinder van de frieten stond al in 1880 frietjes te bakken in een mobiel kraampje op de Markt. Dat verhaal staat in de wandelgids Brugge op zijn Kant. Het zijn enkel de Amerikanen, die met hun French Fries verkeerdelijk denken dat de Fransen de frietjes uitgevonden hebben. ‘t Was dus een Duitser uit Wallonië die voor onze culinaire trots zorgde.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier