Brugse koetsiers moeten coronahinderpremie terugbetalen

Omdat de koetsiers tijdens de vorige en de huidige lockdown niet konden werken, vroegen zij de coronahinderpremie aan. © Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Er heerst heel wat onbegrip én ongenoegen bij de Brugse koetsiers. Een aantal onder hen kreeg van de Vlaamse overheid te horen dat ze de eerder toegekende coronahinderpremie moeten terugbetalen. De reden? Ze zouden geen ‘publiek toegankelijke locatie’ hebben.

Door de lockdown in het voorjaar konden ook de Brugse koetsiers niet langer hun werk doen. Ze konden en mochten dus de toeristen niet langer met hun koetsen een rondritje door de stad aanbieden. In deze tweede lockdown kunnen zit dit uiteraard opnieuw niet. De koetsiers maakten dit voorjaar dan ook gebruik van de mogelijkheid tot het verkrijgen van een coronahinderpremie. Op die manier konden ze de moeilijke maanden overbruggen.

Maar nu duikt er dus een ernstig probleem op. Een aantal Brugse zelfstandige koetsiers kreeg van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen (VLAIO) te horen dat de hinderpremie terugbetaald moet worden. De reden? Ze hebben geen ‘publiek toegankelijke locatie’, wat een van de voorwaarden zou zijn voor het verkrijgen van die premie.

Bezwaar

“Ik ben inderdaad op de hoogte van die jammerlijke situatie”, zegt Mark Wentein, uitbater van een manege, zelf zelfstandig koetsier en voorzitter van de Brugse Koetsiers vzw. “Met een van onze bedrijven, Koetsen Wentein, werden we er namelijk ook zelf mee geconfronteerd. De kern van de zaak is dat de Vlaamse Overheid meent dat men voor die premie moet beschikken over een ‘publiek toegankelijke locatie’ en dat je ook letterlijk ‘de deuren hebt moeten sluiten’.”

“Ikzelf heb een bezwaar ingediend en heb kunnen aantonen dat we hier wel degelijk een kantoor en onthaalruimte hebben. Maar dat is niet bij iedereen het geval en eigenlijk is het gewoon een erg vreemde, onlogische regeling.”

“Want de plaats vanwaar wij werken, de standplaats op de Markt van Brugge, is sowieso een publiek toegankelijk plaats maar je kunt die niet afsluiten zoals een winkel. En wat helemaal vreemd is: de marktkramers staan daar ook met een tijdelijke opstelling. Dat is eveneens geen afsluitbare zaak, en voor hen is er kennelijk geen probleem rond deze hinderpremie.”

Niet voor alle koetsiers

Mark Wentein wil wel benadrukken dat niet alle koetsiers het bericht gekregen hebben dat ze de hinderpremie moeten terugbetalen. “Het wordt geval per geval bekeken maar toch lijkt het me erg vreemd; er zit weinig logica in”, klinkt het.

“Bovendien is het toch wel duidelijk dat wij wel verplicht waren om te ‘sluiten’. We kregen van het stadsbestuur een brief met de melding dat wij, als gevolg van de coronamaatregelen, onze activiteit moesten stopzetten. We hadden geen andere keuze.”

Een stevige streep door de rekening van de koetsiers dus want deze premie gaat toch om ettelijke duizenden euro’s, die mogelijks al verbruikt zijn voor het verder onderhouden en voederen van de paarden. Een aantal koetsiers nam dan ook al een advocaat onder de arm.

“Uiteraard hebben wij dit al aangekaart bij het Brugse stadsbestuur. En burgemeester Dirk De fauw heeft contact opgenomen met bevoegd minister Hilde Crevits. Dus ik hoop voor onze koetsiers dat er toch een oplossing uit de bus komt.” (PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier