Brugse horeca misnoegd over GAS-boetes voor niet reglementaire menuborden

Gaelle Boedt van Craenenburg was net als alle andere horecazaken totaal verrast door de actie. © MVN
Redactie KW

In Brugge werden gisteren door de politie GAS-boetes uitgeschreven voor de horeca-uitbaters op de Markt die gedrukte menuborden voor hun zaak plaatsen. “Plots zouden het nu krijtborden moeten zijn. Daar heeft nooit eerder iemand iets over gezegd”, klaagt Gaëlle Boedt van brasserie Craenenburg, die dus ook een boete kreeg.

De lokale politie ging gisteren op pad om de naleving van de voorschriften voor het uitbaten van een terras en de dus ook het opvolgen van de reclameverordening te controleren. Daarbij werden heel wat GAS-boetes uitgeschreven. Ook brasserie Craenenburg op de Markt kreeg van de politie een GAS-boete.

Niet conform de voorschriften

“Er waren drie politieagenten op pad en plotseling spraken ze mij aan met de melding dat we een GAS-boete zouden krijgen omdat ons menubord niet conform de voorschriften voor de uitbatingen op de Markt zou zijn”, vertelt medezaakvoerster Gaëlle Boedt. “Ik wist aanvankelijk niet goed waarover ze het hadden en had er geen benul van wat er verkeerd kon zijn. Maar blijkbaar mogen het geen bedrukte borden zijn maar moet er gewerkt worden met krijtborden. Wij gebruiken al jarenlang datzelfde bord en nooit eerder heeft er daar iemand iets over gezegd. De politiemensen zeiden me dat ze langs kwamen op basis van een klacht… Ik zou toch wel eens willen weten wie zich daar mee bezig houdt… Zo’n krijtbord is helemaal niet zo handig. We mogen op dit moment van ‘t jaar geen of parasol gebruiken maar zouden wel een krijtbord moeten zetten… Heeft er dan niemand aan gedacht dat dit nauwelijks bestand is tegen regenweer en dat je dat om de haverklap zou moeten opnieuw schrijven? Neen, ik vind het bijzonder jammer dat de handelaars op zo’n manier behandeld worden…”

Vernieuwd terrasreglement

We legden ook even ons oor te luisteren bij burgemeester Dirk De fauw (CD&V) voor zijn kant van het verhaal. “Al op 25 september vorig jaar hebben alle horeca-uitbaters met terrassen een brief gekregen over het vernieuwde terrasreglement. Zoals bekend houdt dit een uitbreiding in van de periode zomerterrassen én het feit dat de winterterrassen nu twee rijen tafels met stoelen mogen bedragen in plaats van voordien maar één rij”, stelt de burgemeester.

“Maar in die brief hebben we meteen ook duidelijk gemaakt dat we als Stad zouden toezien op het goed naleven van de voorschriften. Er staat duidelijk vermeld aan wat zo’n menubord moet voldoen. De afmetingen, het aantal én het feit dat het enkel om tekst mag gaan. Dit dus om te vermijden dat er van die weinig smaakvolle borden met fototjes van gerechten overal opduiken. Het is dat wat we willen vermijden.”

“Maar of dat nu in krijt staat geschreven of gedrukt, daar gaat het eigenlijk niet om. Ik weet niet van waar dat verhaal over die krijtborden komt eigenlijk. In ieder geval, de uitbaters zijn ruimschoots geïnformeerd geworden over wat kan en niet kan. Nog dezelfde dag als de dag waarop de GAS-boetes werden uitgeschreven is de politie bij uitbaters in overtreding langs geweest om hen te vragen niet reglementaire borden weg te nemen. Als daar dan geen gevolg aan gegeven wordt, dan is het logisch dat er een sanctie volgt.”

Brugse horeca misnoegd over GAS-boetes voor niet reglementaire menuborden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier