Brugse chocolade- en souvenirwinkel wordt kunstgalerij

Zaneta Spatinova en Dusan Swaelens. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Ondernemers moeten in deze moeilijke tijdens creatief en vooral flexibel zijn. Dat beseft ook Dusan Swalens. De uit Tjechië afkomstige Bruggeling vormde zijn chocolade- en souvenirwinkel in de Vlamingstraat grotendeels om tot kunstgalerij waar hij ook zijn eigen fotografisch werk tentoonstelt.

Dusan Swalens (46) werd geboren in Tjechië maar zijn huwelijk met een Belgische vrouw, van wie hij intussen gescheiden is, brachten hem naar ons land. Dusan startte zijn commerciële loopbaan in Brussel, waar hij een chocoladebedrijfje runde. Zo’n zeven jaar geleden kwam hij dan ook in Brugge terecht en startte er in de Wollestraat een chocolade- en souvenirwinkel, die nog altijd bestaat. Ook in de Geldmuntstraat runde Dusan een tijd een gelijkaardige winkel maar die werd stopgezet.

“Door de coronacrisis heb ik gemerkt dat het noodzakelijk was om het concept van de zaak bij te sturen. Het aantal toeristen blijft beperkt en dus is het noodzakelijk om me ook op een lokaal publiek te richten. Vandaar dat ik samen met mijn collega en coördinator Zaneta Spatinova besloten heb om de zaak gedeeltelijk om te vormen tot kunstgalerij. We werken hiervoor samen met Katerina Hejdova, die ook het design voor de vernieuwde zaak heeft uitgetekend. Haar schilderijen en sculpturen zijn sinds begin augustus te bezichtigen in de zaak. Onder de naam Re-Born in Bruges heeft Katerina overigens ook een eigen modecollectie uitgetekend die hier te bekijken en natuurlijk ook te koop is.”

Maar daar blijft het niet bij want Dusan stelt ook zijn eigen werk tentoon in de zaak. “Ik leg me vooral toe op macrofotografie waarbij ik dus dieren, insecten of andere elementen uit de natuur van heel dichtbij fotografeer”, vertelt Dusan. “Daarnaast willen we in de zaak ook ruimte bieden aan jonge Brugse kunstenaars. Ook voor bijeenkomsten, debatavonden en spreekbeurten willen we de infrastructuur aanbieden. Voor mij is het belangrijk om in mijn zakelijke activiteiten ook mijn creativiteit kwijt te kunnen. Het zijn heel moeilijke tijden en als het dan toch verkeerd zou lopen dan wil ik iets gedaan hebben dat ik met de glimlach deed. Voor alle duidelijkheid: er blijft nog chocolade te koop in de zaak maar het is de bedoeling om dit af te bouwen en het gedeelte dat dienst doet als galerij en creatieve ruimte stelselmatig te vergroten.” ‘Ook dochter Liselotte Swalens maakt als vrijwiller en model deel uit van het team.

>> Gallery 26 is te vinden in de Vlamingstraat 26. Meer info op www.gallery26.eu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier