Brugse brouwerij De Halve Maan experimenteert met cocktails

Stefan Vankerkhoven

Brouwerij De Halve Maan experimenteert met zijn witbier Blanche de Bruges. In samenwerking met vijf cocktailbars werden 17 unieke cocktails gecreëerd.

Bier en cocktail? Een opkomend fenomeen dat steeds vaker op cocktailkaarten verschijnt. Niet vreemd, want de mogelijkheden zijn eindeloos! Dat inspireerde ook Xavier Vanneste van de Brugse brouwerij De Halve Maan om met het witbier ‘Blanche de Bruges’ te experimenteren.

“Hiervoor gingen wij op zoek naar de experten in de Belgische cocktailmarkt. Het was essentieel dat de pure smaak van ons witbier zo goed mogelijk behouden werd in een cocktail. Uiteindelijk selecteerden we vijf premium cocktailbars, die deze uitdaging met plezier aangingen. Zij vonden de perfecte mix tussen het witbier en cocktails”, stelt Xavier Vanneste. Het gaat om Dieter Moeyaert van Groot Vlaenderen uit Brugge, Olivier Snauwaert van L”Apereau in Blankenberge, Noa van Ongevalle van Thje Pharmacy in Knokke, Julie Deldrie van Djoelsbar in Veurne en David Lebeer van The Cobbler in Gent.

De samenwerking werd in een limited edition cocktailbox gegoten, zodat de liefhebbers zelf aan de slag kunnen. In de cocktailbox vind je heel wat gadgets, enkele flesjes van het witbier, een nieuw Blanche de Bruges (cocktail) glas en een hardcover cocktailgids met alle gecreëerde cocktails. De uitgave van de cocktailgids is bedoeld om liefhebbers te informeren en te inspireren over de oneindige mogelijkheden die het witbier biedt.

Xaveir Vanneste benadrukt dat Blanche de Bruges gebrouwen wordt volgens het unieke familierecept: “In onze brouwerij wordt al vijf eeuwen onafgebroken bier gebrouwen. Sedert 1856 is de brouwerij in handen van de brouwersfamilies Maes – Vanneste, die al generaties lang de roerstok doorgeven.”

Vandaag is Xavier Vanneste de laatste brouwer in de familie om deze traditie verder te zetten. Het wapenschild van de Vanneste familie schittert dan ook nog steeds op het Blanche de Bruges flesje. Blanche de Bruges wordt in België traditioneel vooral in de horeca verkocht, maar vanaf dit jaar worden ook de eerste stappen in retail gezet via een samenwerking met Carrefour. In het buitenland werd het typische bier intussen succesvol gelanceerd in meerdere exportmarkten.

Hergisting

Blanche de Bruges heeft een dubbele naam en is ook wel gekend als ‘Brugs Tarwebier’. Het bier onderscheidt zich van andere witbieren door het gebruik van ruwe, ongemoute tarwe en 100% Belgische Magnum hop. Dit geeft het bier een extra fris karakter en een subtiele bitterheid. Door de hergisting op fles krijgt het bier ook een extra volmondige smaak en een aangename prikkeling.

(SV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier