Brugse biertwist lijkt in nadeel van Brugse Zot uit te vallen

De Brugse Beer en de Brugse Zot vechten een biertwist uit. © gf
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Xavier Vanneste van brouwerij De Halve Maan, vooral bekend van het bier Brugse Zot, wordt teruggefloten door het ‘Bureau van de intellectuele eigendom voor de Benelux’. Zijn bezwaar tegen het gebruik van het woord ‘Brugs’ of ‘Brugse’ in het bier ‘Brugse Beer’, een product van de Brugse ondernemer Stephane Kolijn, werd verworpen.

Oorlog is misschien een groot woord, maar we mogen toch gewagen van een stevige biertwist tussen de Brugse ondernemers Xavier Vanneste en Stephane Kolijn. Vanneste is zoals bekend zaakvoerder van zijn familiebrouwerij De Halve Maan, voornamelijk bekend van Brugse Zot. Kolijn is onder meer zaakvoerder van het Brugse hostel Libeer én de man achter het bier Brugse Beer.

Dat u van dat laatste bier nog niet hebt gehoord, is zeer goed mogelijk, want brouwerij De Halve Maan tekende bij het ‘Bureau van de intellectuele eigendom voor de Benelux’ bezwaar aan tegen het gebruik van het woord ‘Brugs’ of ‘Brugse’ in die benaming. Dat doet volgens hen te veel denken aan Brugse Zot. Dit bureau besliste echter in het nadeel van De Halve Maan. Het oordeelde dat de claim geen juridische onderbouw heeft en dat Brugse Beer perfect naast Brugse Zot of andere gelijkaardige namen kan bestaan.

Monopolieclaim

“Brouwerij De Halve Maan, maar ook Alken Maes (die onder de noemer Brugs ook een witbier verdeelde, red.) trachten sinds jaar en dag een monopolieclaim te verwezenlijken op alles wat Brugs is en met bier te maken heeft. Maar deze uitspraak lijkt daar toch een einde aan te maken en is een lelijke streep door hun rekening”, zegt een triomferende Stephane Kolijn. “Nog los van deze uitspraak vind ik het feit dat De Halve Maan hun Brugse Zot steevast ‘het stadsbier’ noemt, ook niet correct. Precies alsof ze het officiële bier van de stad Brugge zijn. Al lijkt het daar wel wat op, als je ziet dat de stad telkens enkel Brugse Zot schenkt op officiële gelegenheden. Het wordt tijd dat ook de andere Brugse bieren de erkenning krijgen die ze verdienen.”

In een reactie laat brouwerij De Halve Maan verstaan dat de brouwerij nooit enige rechtszaak of claim voor de rechtbank heeft gehad tegenover Stephane Kolijn en dat ze hem nooit hebben belet om bieren op de markt te brengen. “Dat klopt helemaal niet”, zegt Stephane Kolijn van Brugse Beer. “Ik denk dat ze zich wegsteken achter bepaalde terminologie. Het Bureau voor de intellectuele eigendom voor de Benelux wordt eigenlijk ook aanzien als een rechtbank en voor die instantie heeft de brouwerij een zogenaamde ‘oppositie’ aangebracht tegen het gebruik van het woord Brugs. Ook buiten de Benelux, zoals onder meer in Spanje, hebben ze trouwens gelijkaardige procedures opgestart om het gebruik van het woord Brugs te verhinderen.”

Spel van woorden

Brouwerij De Halve Maan verspreidde hierover de volgende mededeling: “Het merkenbureau van De Halve Maan bewaakt de rechten van de brouwerij en de verdediging van haar depots internationaal, en neemt hiervoor indien nodig de gepaste maatregelen.”

Het lijkt dus wel enigszins op een spel van woorden. “Als gevolg van de uitspraak moet De Halve Maan mij 1.500 euro gerechtskosten betalen. Het is toch wel duidelijk dat er een procedure geweest is en dat zij die verloren hebben”, stelt Stephane Kolijn nog.

“Onze brouwerij staat voor authentieke bieren die voor 100 procent in Brugge en door lokale medewerkers worden geproduceerd”, laat Xavier Vanneste tot slot optekenen. “De brouwerij investeert hiervoor al vele jaren, onder meer in de befaamde bierleiding die de integrale productie in Brugge moet garanderen. Niet voor niets draagt Brugse Zot dus de baseline ‘Het echte Brugse Stadsbier’.”

We vroegen ook aan Stephane Kolijn waar zijn bieren precies gebouwen worden. Hij liet weten dat de bieren op Brugs grondgebied worden gebrouwen, maar wilde niet zeggen bij welke brouwerij precies.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier