Brugse bierleiding in gebruik genomen: bier in half uur ruim 3 km verder

Stefan Vankerkhoven

Donderdagnamiddag vertrekt de laatste tankwagen met bier uit de brouwerij De Halve Maan op het Walplein. Voortaan wordt de volledige productie, 15 miljoen flesjes Brugse Zot en Straffe Hendrik per jaar, via een ondergrondse, 3,2 km lange bierleiding vanuit de historische binnenstad naar de bottelarij op het industrieterrein Waggelwater gepompt. Een wereldprimeur!

“Die bierleiding vermindert de ecologische voetafdruk van onze brouwerij”, zegt Xavier Vanneste. Op piekmomenten moesten er vijf tankwagens per dag bier afvoeren. Die tankwagens veroorzaken mobiliteitsproblemen. Een industriële activiteit in de historische binnenstad is geen evidentie in de 21ste eeuw.”

“Zo zot is het idee van een ondergrondse bierleiding niet, maar je moet er gewoon op komen! Technisch is het niet zo moeilijk. Al waren er natuurlijk veel vraagtekens. Zou de kwaliteit van ons bier aangetast worden als je het zo ver transporteert? Wat is de impact van de CO², waarmee je druk zet in de leiding, op het bier? We hebben ons goed laten adviseren door universiteitsprofessoren. Er moest unieke software gecreëerd worden. Het systeem bezit tal van veiligheidskleppen en controlemechanismen.”

“De leidingen hebben een diameter van 80 mm. Het bier heeft een halfuurtje nodig om het 3.276 meter lange traject af te leggen. De totale kostprijs bedraagt 4 miljoen euro. Die investering is nodig om onze capaciteit te kunnen uitbreiden. Ruim 300.000 euro is opgehaald via crowd funding. In ruil mogen de mensen de rest van hun leven ofwel dagelijks ofwel jaarlijks gratis een Brugse Zot drinken, al naargelang van de formule die zij kiezen.”

(SVK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.