Brugs bedrijf in de prijzen: “Trouwfoto’s met drones en rookbommen”

Maarten Vandewalle en Carolina Mosquera wonnen met Lux Visual Storytellers twee WIA's. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Nadat West-Vlaanderen met Niels Destadsbader, Balthazar en Compact Disk Dummies al hoge ogen gooide op de MIA’s, viel onze provincie ook in de prijzen op de WIA’s, de Wedding Industry Awards. Carolina Mosquera en Maarten Vandewalle van Lux Visual Storytellers uit Brugge zijn de Beste Huwelijksfotograaf én Beste Huwelijksvideograaf. “Een goeie huwelijksfotograaf moet de eigen principes aan de kant kunnen schuiven voor de koppels.”

Voor de beste huwelijksfoto’s en -video’s moet je in West-Vlaanderen zijn. Dat vindt toch de internationale jury – met onder meer Nicky Vankets als lid – van de WIA’s, de Wedding Industry Awards. Vorig weekend bekroonden ze het Brugse bedrijf LUX Visual Storytellers met de titels van Beste Huwelijksfotograaf en Beste Huwelijksvideograaf. “Sinds de start in 2015 is ons bedrijf enorm gegroeid”, zeggen zaakvoerders en echtpaar Carolina Mosquera en Maarten Vandewalle. “Daardoor zagen uiteraard andere fotografen enkele opdrachten wegvallen, die ons daarom niet kunnen verdragen. Al snel staken er roddels de kop op dat we een machine zouden zijn, dat we niet persoonlijk werken of dat onze kwaliteit ondermaats zou zijn. Waar uiteraard niets van klopt. Deze awards zijn voor ons een grote erkenning. Zeker omdat we ook nergens reclame maakten of mensen vroegen om op ons te stemmen.”

450 huwelijken gepland

Lux Visual Storytellers bestaat uit een acht team van acht à tien mensen, maar het team kan uitgebreid worden tot 35. Dat blijkt ook nodig te zijn. “Dit jaar staan er al meer dan 300 huwelijken op het programma. Vanaf mei brengen we elke zaterdag een tiental huwelijken in beeld. Hoewel dat een groot aantal is, krijgt elke koppeltje een zeer persoonlijke begeleiding. Na een eerste gesprek over de technische verlangens, volgt er een tweede gesprek met de fotograaf in kwestie om elkaar beter te leren kennen. Daarbij vragen we de trouwers om een mood board, zodat we weten wat ze willen. Want dat maakt voor mij een goeie fotograaf: iemand die zijn eigen principes aan de kant kan schuiven voor de klant. Het is hún feest, hún dag. Heel weinig fotografen kunnen dat.”

Lux Visual Storytellers tracht steeds een vaste stijl te hanteren. “Niet alleen houden we een strenge selectie van de fotografen – ze moeten de technische én de sociale vaardigheden hebben -, daarnaast moeten ze ook een heel opleidingstraject doorlopen. Alle foto’s worden ten slotte bewerkt door een groep van vier mensen, zodat op iedere foto hetzelfde soort filter ligt. Want daarvoor komen ze uiteindelijk naar ons. Het gouden ei van ons: bij een trouw kunnen we op de avond zelf al een selectie van vijftig beelden tonen aan de hele feestzaal. Daar zitten heel veel potentiële klanten. Weet je: uit elke trouw halen we zeker drie andere huwelijken binnen. Dat kan zelfs oplopen tot tien.”

Rookbommen

Wat zijn momenteel de trends in huwelijksfotografie? “Qua look and feel wordt er momenteel heel veel gewerkt met pampa pluimen en droogbloemen. Ook het inzetten van drones en rookbommen worden steeds meer gevraagd. Trouwers willen ook steeds vaker een soort documentaire, een journalistiek verslag van hun huwelijk. Naast de geposeerde beelden, mogen er ook spontane momenten in de reeks zitten. Met die trends moet je echt bezig zijn. Want eerlijk: de bruid, die inspiratie opdoet op Instagram en Pinterest, bepaalt hoe de trouw in elkaar zal zitten.” (lacht)

Het leven van een huwelijksfotograaf lijkt loodzwaar. “De meest gevraagde formule is onze 16 uur, waarvoor we uiteindelijk al snel 20 uur op pad zijn”, klinkt het. “We zijn ook elke zaterdag op pad, maar voor ons is het een luxeleven. Echt! Tijdens de week kunnen we ons werk op eigen tempo doen. Onze drie kids zijn nog niet schoolplichtig, zodat we tijdens de week samen iets kunnen doen, zonder te moeten aanschuiven want iedereen is dan aan het werk. Het voordeel is dat ik ook samenwerk met mijn partner. Ik kan me inbeelden dat het anders zeer moeilijk zou zijn om nog een vrij moment te vinden.”

Of ze huwelijken niet beu raken? “Neen, elke trouw is anders. Bovendien zitten we met het hele team in een Facebookgroep. Constant houden we elkaar op de hoogte: ik heb dit prachtbeeld, ik heb mijn slideshow al klaar… Dat zorgt ervoor dat je je nooit alleen voelt. Het zorgt voor een gezonde drive en concurrentiestrijd. En wie zich even minder voelt, kan een week uitrusten om op zaterdag weer in vorm te zijn.”

Info: www.luxvisualstorytellers.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.