Brugge stelt stadsplan voor duurzaam shoppen voor

Ilse Snick, Katrien Bettens, Pablo Annys, Minou Esquenet en Niki de Schryver. © DC
Redactie KW

In samenwerking met het bureau Cosh!, dat merken en winkels screent op vlak van duurzaamheid, pakt Stad Brugge uit met een plannetje voor duurzaam shoppen. Aan het plannetje is ook een zomerzoektocht met mooie prijzen gekoppeld.

Cosh!, het bedrijfje van de Brugse Niki de Schryver, helpt mensen die meer ecologisch willen leven bij hun zoektocht naar duurzame producten; vooral op vlak van kledij. Cosh! houdt daarbij rekening met persoonlijke voorkeuren zoals circulaire alternatieven, vegan of biologische grondstoffen of natuurlijke producten. Stad Brugge werkt nu samen met Cosh! voor de ontwikkeling van een stadsplannetje voor duurzaam shoppen.

“We nemen je mee langs twintig modewinkels met een duurzaam aanbod, negen lifestyle winkels, dertien koffie- en luchplekjes en twaalf duurzame voedingswinkels”, zegt Niki de Schryver van Cosh! Schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys (SP.A) toont zich tevreden over het initiatief. “Brugge heeft bijzonder veel te bieden op vlak van shoppen. Op deze manier laten we je kennis maken met tal van unieke adresjes”, stelt Annys.

Schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet (CD&V) vult aan: “Stad Brugge zet sterk in op duurzamer wonen, werken en genieten in Brugge. We moedigen dan ook alle initiatieven die dit mee waarmaken aan. Door duurzamer en lokaal te shoppen kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen. Zo zorgen we samen voor morgen.”

Het boekje of plooibaar plannetje is het resultaat van winkelscreenings waarbij het volledige merkenaanbod wordt opgelijst. Enkel shops met een duurzaam aanbod van meer dan 30 % komen in de lijst. “We onderzoeken deze merken aan de hand van 52 criteria in zeven categorieën”, verduidelijkt Niki de Schryver. “Dat zijn arbeidsomstandigheden, ecologische materialen, circulaire economie, korte keten, diervriendelijkheid, transparantie en het ‘slow fashion’ business model. Op de interactieve kaart en aan elk winkelpunt kun je een QR code scannen. Zo ontdek je de duurzame focus van elke zaak en je kan er door middel van de Cosh! Screening de meest duurzame kledij kiezen.”

Aan het plannetje is ook een duurzame modezoektocht gekoppeld. De shoppingroute brengt je langs toeristische, ‘instagram worthy’ plekjes naar boetieks in het centrum. En je stapt ook langs vegan en andere takeaway’s. De antwoorden van de zoektocht vul je na de tour in op het Cosh! Platform. Tweemaandelijks wordt er een shopping voucher van 100 euro verloot onder de deelnemers. De duurzame shoppingkaart is onder meer te verkrijgen bij In&Uit Brugge (op ‘t Zand) en bij alle deelnemende handelszaken.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.