Brugge Kaas rijpt voortaan in eeuwenoude Brugse abdijkelders

© Davy Coghe
Redactie KW

De firma Milcobel laat sinds kort een selectie van haar bekende Brugge kazen rijpen in de kelders van de eeuwenoude Sint-Godelieve abdij.

De Sint-Godelieve-abdij was tot eind 2013 een slotklooster van de zusters Benedictinessen. Dit klooster uit de 17de eeuw aan de Boeveriestraat in Brugge staat al jaren leeg, maar door een samenwerking van de Stad Brugge, de Brugge Foundation – die als missie heeft private en openbare fondsen te verzamelen om erfgoed maatschappelijk verantwoord te herbestemmen – en de firma Milcobel krijgt de site nu een nieuwe bestemming.

De Stad Brugge kwam tot een overeenkomst met de vzw Camino Brugge, een initiatief van diocesane congregaties van religieuzen, om de site 50 jaar lang in erfpacht te nemen. De Brugge Foundation voerde vroeger reeds actieve gesprekken met het stadsbestuur/de erfpachthouder over het beheer van deze site.

Brugge Kaas rijpt voortaan in eeuwenoude Brugse abdijkelders
© Davy Coghe

Er werden contacten gelegd met Milcobel, de grootste Belgische zuivelcoöperatie en ook merkeigenaar van Brugge Kaas, en zo kwamen de partners tot een verhaal waarbij een selectie van de kazen van Brugge Kaas zullen rijpen in de eeuwenoude kloosterkelders; die historisch altijd al dienst deden voor het bewaren van dranken en voedingsmiddelen.

“Via deze historische kaaskelders in de Sint-Godelieve-abdij in de binnenstad van Brugge wenst Milcobel dan ook graag een bijdrage te leveren aan het behoud van ons rijk patrimonium hier in Brugge”, zegt Peter Koopmans, CEO van Milcobel. “We zijn verheugd met deze uitzonderlijke kans om aan dit abdij-verhaal, dat al bijna vier eeuwen duurt, een mooi vervolgverhaal te mogen schrijven.” De kazen die er zullen rijpen, en die om de twee weken moeten worden omgedraaid, zijn twee variëteiten van Brugge Kaas, met name de Brugge Prestige en de Brugge Comptesse. Volgens Filip Vermander van Brugge kaas zal de rijping in deze kelders tot een opmerkelijk en smaakvol resultaat leiden, dat enigszins verschilt van de kazen in de gebruikelijke rijpingskamers van de kaasmakerij; dit gezien de iets hogere temperatuur.

Ook de acteur Herbert Flack, die sinds hij gestalte geeft aan inspecteur Pieter Van In een voorliefde heeft voor Brugge, is fan van de Brugge Kazen en nam het peterschap van dit project op zich.

(PDV – Foto’s DC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier