Brugge helpt erkende vluchtelingen aan jobs

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Brugge probeert erkende vluchtelingen aan het werk te krijgen. 50 onder hen kregen de kans om deel te nemen aan het project ‘Brugge Werkt’. 19 onder hen vonden een job.

Eind 2017 startte dit Brugs tewerkstellingsproject om laaggeschoolde vluchtelingen naar duurzame tewerkstelling te leiden. “We stelden vast dat vluchtelingen moeilijk werk vinden, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. Of ze komen onvoorbereid in jobs van korte duur”, stelt Benedicte Willems, begeleidster van dit project.

Een jaar later wordt het project afgerond. “28 mensen zijn klaar om aan de slag te gaan, 19 onder hen vonden een job bij onder andere Wallenius in de haven, McDonald’s, de Kringloopwinkel, de technische dienst van de Stad Brugge en hotels”, evalueert Benedicte Willems. “Elf mensen vielen uit de boot tijdens het project. Opvallend is dat veel vluchtelingen kampen met psychische problemen. Negen andere kandidaten volgen momenteel nog een intensieve taalopleiding. We stellen vast dat dit loont.”

Hobbelig parcours

Benedicte Willems geeft toe dat de weg naar tewerkstelling een hobbelig parocurs is : “Ondersteuning op vlak van taal, sollicitatietraining en kansen om in contact te komen met bedrijven zijn onontbeerlijk. Daarom hebben we de kandidaten een ‘jobroad’ naar Brugse bedrijven aangeboden. Met de uitgave ‘Brugge Werkt voor iedereen’ willen we de bedrijven inspireren om ook Belgen met een niet-Europese achtergrond aan te werven.”

Volgens OCMW-voorzitter Dirk De fauw telt Brugge momenteel 406 erkende vluchtelingen: “299 onder hen zittten in de actieve leeftijdscategorie tussen 18 en 64 jaar. Duurzame tewerkstelling is een belangrijke sleutel tot integratie. Daarom zullen we het project Brugge Werkt ook in 2019 voortzetten in samenwerking met onze partners VDAB, Unizo,Voka, Resoc, het Agentschap voor Inburgering, Mentor en Leerwinkel.”

Lage werkloosheid

Schepen voor Werk Minou Esquenet en Iris Vermeire van Brugge Werkt wijzen op de historisch lage werkloosheidsgraad in Brugge, die amper 5,3% van de actieve bevolking bedraagt en het laagste cijfer is van alle centrumsteden: “Er zijn amper 2.962 werkzoekenden in Brugge, onder hen zijn er 567 mensen van allochtone origine.”

Brugge helpt erkende vluchtelingen aan jobs
© Davy Coghe

Uit de tewerkstellingsbarometer blijkt dat bedrijven in het eerste kwartaal van 2019 nog meer willen rekruteren. In de Brugse regio zitten we met 10.000 vacatures. Zonder vlotte invulling kunnen de bedrijven onmogelijk groeien. In sommige gevallen zijn er zelfs gaten in het productieproces. Daarom ziet Brugge het als een kerntaak om drempels naar de arbeidsmarkt weg te halen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier