Brugge heeft eerste volledig veganistisch ijssalon

© (Foto JVM)
Redactie KW

Het enige veganistische restaurant in Brugge wordt de komende maanden… het eerste ‘vegan’ ijssalon van de stad. Noodgedwongen, aangezien uitbaatster Charlotte Corveleyn door de coronamaatregelen nog amper drie tafeltjes overhield. “Het was dit of een faillissement, al geloof ik wel volledig in het concept”, zegt Charlotte.

Neen, Charlotte heeft niet het makkelijkste halfjaar achter de rug. Nadat ze eerst enkele maanden werd geconfronteerd met wegenwerken vlak voor haar deur, volgde bijna aansluitend de verplichte sluiting van de horeca en bijhorende lockdown. De uitbaatster van De Brugsche Tafel op de Mallebergplaats zat dan ook met de handen in het haar. Toen ze de voorwaarden voor de heropening van de horeca te horen kreeg, bleek het helemaal een verloren zaak. “In normale omstandigheden kunnen we een 30-tal mensen ontvangen. Maar een deel daarvan zit al aan de bar, wat sowieso al niet mag. Met de social distancing zouden we uiteindelijk nog een drietal tafeltjes kunnen ontvangen. Alles behalve rendabel dus”, legt Charlotte Corveleyn uit.

De vrouw besloot het restaurant tijdelijk niet meer te openen en zocht én vond een oplossing in de vorm van een veganistisch ijssalon. “Meer en meer mensen raken vertrouwd met vegan. Op dat vlak hebben we zeker geen schrik. De eerste reacties zijn bovendien héél goed”, gaat Charlotte verder.

Avocado-ijs

Het ijs wordt volledig huisgemaakt. Momenteel heeft Charlotte een negental smaken in de aanbieding. Inclusief klassiekers zoals chocolade en hazelnoot, maar evengoed wortelijs met gember en ijs van avocado. “De bedoeling is echt wel om de komende tijd nog extra smaken aan het assortiment toe te voegen. Eigenlijk kan je van elke groente lekker ijs maken, geloof me. Stiekem droom ik dus wel van een héél ruim aanbod aan smaken”, zegt Charlotte enthousiast. “En zelfs de snoepjes en de hoorntjes zijn vegan.”

In het salon worden, naast de ijsjes, ook wafels, dagschotels en pizza’s verkocht om mee te nemen – uiteraard volledig vegan. Of en wanneer De Brugsche Tafel opnieuw een restaurant wordt, is niet duidelijk. Al is de kans groot dat het nog minstens tot na de zomer zal duren. “Veel hangt af van de mate waarin de maatregelen versoepelen”, stelt Charlotte. Wie de ijsjes en andere creaties wil proeven, is dagelijks welkom tussen 11 en 18 uur op de Mallebergplaats.

(MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier