Brugge boven op de uitreiking van de Beer Awards

De organisatoren (achteraan) met voor hen van links naar rechts Jilles D'hulster, Sofie Van Vanrafelghem, Daisy Claeys, Xavier Vanneste en Marc Vandepitte. © MDW
Redactie KW

Niet minder dan vijf personen en instanties uit het Brugse, die elk op hun manier iets met bier te maken hebben, zijn op de Beer Awards in de prijzen gevallen.

Xavier Vanneste kreeg een gouden award voor zijn Brugse Zot, Sofie Vanrafelghem won in de categorieën ‘biersommelier’, ‘beste blog’ en ‘bierverteller’, en een Lifetime Achievement Award was er voor Daisy Claeys, die jarenlang ‘t Brugs Beertje uitbaatte. Een bronzen plak lag klaar voor het Brugs Bierfestival van Marc Vandepitte, terwijl Jilles D’hulster van Jilles Beer & Burgers als Best Awards Proof werd bekroond.

Vijf jaar geleden vroegen Bert Mattijs uit Maldegem en zijn kompaan Roeland zich af hoe het met onze Belgische bieren gesteld was. Overal klonken er vreugdekreten over gewonnen prijzen op bierfestivals in de hele wereld. Het was echter niet duidelijk welk bier nu waar had gewonnen, laat staan dat er een overzicht bestond. Het idee Beer Awards was geboren. Dit jaar kwamen ze voor het eerst daarmee buiten en afgelopen dinsdag werden in Jilles Beer & Burgers aan de Vismarkt de eerste Beer Awards uitgereikt.

Brugge bierstad

“Beer Awards is ontstaan uit passie voor het bier”, vertelt Bert Mattijs. “Die passie willen we dag in dag uit uitdragen naar iedereen die enigszins liefde voor het bier heeft. Na een voorzichtige online start op Tumblr en een tweede doorstart onder eigen naam, bestaat deze website nu zo’n goeie drie jaar. Sinds die tijd heeft het Beer Awards-team zich ook versterkt met Tim, die als econoom de cijfers en financiën beheert. Beer Awards is niet alleen een website, het is ook een evenementenbureau met een uitstap naar de tweejaarlijkse ‘Toer de Geuze’ als hoogtepunt.”

Bijna 15.000 stemmen werden uitgebracht en die werden onderverdeeld in verschillende categorieën. De uitreiking ervan betekende het slot van een drukbezochte bierweek in Brugge. Alle Brugse laureaten waren vol lof, niet alleen omdat ze in de prijzen vielen, maar vooral omdat de aandacht naar Brugge als prominente bierstad alle eer aangedaan werd.

(MDW)