Brugge bant extra toeristenwinkels, bierpaleizen en chocoladeshops

Ruimtelijk planner Tristan Gobyn, Dirk De fauw, Pablo Annys en Franky Demon bij de voostelling van de nieuwe Brugse beleidsvisie.
Stefan Vankerkhoven

Brugge wenst geen extra toeristische winkels meer in de binnenstad en maakt hiervoor tegen de zomer van 2022 een gemeentelijke verordening op. “Zelfs topwinkelstraten als de Steenstraat worden bedreigd door chocoladewinkels, bierpaleizen en horecazaken. Als we niet optreden, raakt Brugge haar attractie als attractieve shoppingstad kwijt”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Tot nu toe beperken de praline-, bier- en kantwinkels zich voornamelijk tot de Katelijnestraat, de Mariastraat en de Wollestraat in Brugge. Maar ook de winkelstraten staan onder druk. Volgens schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys zijn 61 van de 146 voedingswinkels in het stadscentrum gericht naar toeristen: “We wensen hier geen Praagse toestanden, in de Tsjechische hoofdstad zijn nagenoeg alle handelszaken gericht op toeristen. In tien jaar tijd heeft zich daar een nefaste evolutie voorgedaan.”

Evenwicht

Ook in de Brugse binnenstad wordt het delicate evenwicht tussen wonen, lokale economie, diensten, toerisme en het Unesco werelderfgoed bedreigd. Burgemeester Dirk De fauw legt uit: “Er is een trend naar monocultuur van horeca en toeristenwinkels die niet passen in en kernwinkelgebied. Chocoladewinkels, handelszaken in zeepjes en souvenirshops beginnen het aanbod over te nemen.”

In het verleden slaagde het Brugs stadsbestuur er niet in om de komst van een McDonald’s in de Steenstraat en Kruidvat op de Markt tegen te houden, toen bankfilialen hun deuren sloten. Tegen de zomer van 2022 wil urbanisatieschepen Franky Demon uitpakken met een juridisch sluitende, gemeentelijke verordening die geen bijkomende toeristenwinkels meer toelaat in de historische binnenstad: “Onze nieuwe beleidsvisie streeft naar een mix van functies in het kernwinkelgebied. De bedoeling is om een divers winkel- en horeca aanbod te stimuleren en ruimte te geven aan vernieuwende winkelconcepten. Uiteraard mogen de al bestaande, vergunde zaken blijven.”

Vijf zones

Het nieuwe plan deelt de Brugse binnenstad in vijf zones in, met een verschillend gewenst profiel. In de vier hoofdwinkelstraten (Noordzand-, Geldmunt-, Zuidzand- en Steenstraat) mogen er geen cafés, restaurants, fastfood, take-away, barbiers, tattoo shops, superettes, toeristenwinkels bij komen. Daar wil Brugge nieuwe, kwalitatieve detailhandel en zelfs een kunstgalerij aantrekken.

Ook in de zijstraten van deze toplocaties worden chocolade en souvenirwinkels, food trucks en nachtwinkels geweerd en het aantal horecazaken beperkt. Cafés en restaurants mogen er een belangrijke maar nevengeschikte rol hebben. City concepten van supermarkten voor de buurt mogen er wel.

In de Poortstraten moeten de ambachtelijke bedrijfjes van Handmade in Brugge een plaats kunnen krijgen, extra toeristenwinkels en automaten worden verbannen. Take-away, fast food, beauty en superettes worden wel toegelaten. Daar dient nauwlettend het evenwicht tussen wonen en handel in de gaten gehouden te worden. “Wonen mag niet alle leegstaande handelspanden innemen”, stelt Franky Demon.

In het toeristisch kerngebied, de zogenaamde ‘gouden driehoek’ tussen Minnewater en Burg, zullen winkels met een buurtverzorgend karakter gepromoot worden, om de monocultuur en verschraling van het aanbod door bierpaleizen, chocolade- en souvenirwinkels te verdrijven. Aandacht moet er zijn voor de woonfunctie.

De Brugse pleintjes moeten synoniem zijn voor gezelligheid, daar mogen er bijgevolg extra cafés en restaurants geopend worden.

Blurred concept

Op die manier hoopt het stadsbestuur een divers winkel- en horeca aanbod te stimuleren, maar ook ruimte te geven aan vernieuwende winkelconcepten. “Denk maar aan de nieuwe trends, zoals blurred concepten, waar we in één pand een mix zien van mode en design, met een hoek waar shoppers iets kunnen eten of drinken. Er is niks verkeerd aan de bestaande souvenirwinkels. Zij behouden hun vergunning, maar we laten er geen extra meer toe”, aldus Franky Demon.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier