Brouwers Gulden Spoor en De Feniks tappen voortaan uit hetzelfde vaatje

Pieter Koopman, Peter Koopman, Gino Vantieghem en Kurt Decoene. © KDS
Redactie KW

Brouwerij Gulden Spoor uit Gullegem gaat nauw samenwerken met de Heulse brouwerij De Feniks. De huidige vestiging van De Feniks is te klein geworden en brouwerij Gulden Spoor zat op de limiet qua personeel. Om de groei van beide brouwerijen vlotter te laten verlopen besloten beiden samen te werken. Voor de klant blijf alles hetzelfde.

Door Carlo Herpoel

Kurt Decoene (49) en Gino Vantieghem (50), eigenaars van brouwerij De Feniks, zaten met een luxeprobleem. “Het gaat goed met de brouwerij. We kampen met een plaatsgebrek en moesten uitkijken naar een oplossing. Soms draait iets te goed, hé.” Dit overkwam ook Peter Koopman (53) van brouwerij Het Gulden Spoor. “We hebben te veel werk en zochten een gepaste oplossing.” Die werd gevonden in een samenwerking. “Door de handen in elkaar te slaan wordt één plus één zelfs drie”, klinkt het bij de heren.

Gino Vantieghem en Kurt Decoene zijn al vrienden van in hun kindertijd. Elk bouwde zijn eigen carrière uit. Meesterbrouwer Gino Vantieghem is sinds 1992 actief in de bierwereld. Hij werkte acht jaar in Canada en Amerika. Daarna nam Gino Liefmans over. Kurt Decoene exporteerde oorspronkelijk chocolade naar China. Vier jaar geleden vonden de jeugdvrienden elkaar via Facebook terug. De twee vrienden besloten samen een brouwerij op te richten. In 2016 hielden Gino en Kurt de artisanale brouwerij De Feniks boven de doopvont.

Brouwerij De Feniks is bekend om zijn eigenzinnige bieren. De Feniks brouwt, naast een volledig eigen gamma, op maat en wens van de klant. Er worden ook Limited Edition bieren gemaakt. De brouwerij exporteert naar China, Thailand, India en Amerika.

Brouwerij Gulden Spoor, vroeger ‘t Brouwkot Gullegem brouwde voor het eerst in 1985. In 2003 kocht men een volledige brouwzaal. Biotechnoloog Pieter Koopman (28), zoon van Peter Koopman is de brouwmeester. Pieter verhuisde de installatie naar een nieuw gebouw en bouwde brouwerij Het Gulden Spoor uit tot een volwaardige brouwerij met een vast gamma biersoorten.

Puzzelstukjes

De werking en de vestigingen van beide brouwerijen blijven dezelfde. De uitbreiding van de capaciteit gebeurt in het Gulden Spoor waar nog plaats is.

De timing voor de samenwerking is perfect. Gino: “Plots pasten de puzzelstukjes in elkaar. Was het een paar maanden later geweest dan zaten we met De Feniks misschien op een andere locatie. Soms doet toeval en geluk ook iets.”

“Beide brouwerijen hebben hun sterke kanten met hun bieren. De ene vult de andere aan. Het is fantastisch om op deze wijze samen te werken. Ik ben blij dat we elkaar zo snel vonden”, voegt Kurt eraan toe. Met deze samenwerking stapt Brouwerij Het Gulden Spoor mee in het exporteren van bier naar het buitenland. Een primeur.

Passie en smaakbeleving

“Bier maken en drinken is onze passie. En die passie moet je volgen”, zegt Gino. Beide brouwerijen zijn dezelfde mening toegedaan. “Bij onze bieren gaat het om smaakbeleving. Alles is 100 procent natuurlijk, we gebruiken plaatselijke grondstoffen. De bieren zijn niet gepasturiseerd noch gefilterd. Het gaat er de beide brouwerijen om zuiver bier te brouwen om van te genieten. Het zijn bieren met een ziel en karakter. Beide brouwerijen hebben een uitgebreid gamma oerdegelijke Vlaamse én Angelsaksische bieren.”

Peter is ook nog uitbater van restaurant ‘t Rusteel, gelegen naast zijn brouwerij: “Onze bierkaart breidt uit. Foodparing is met karakterbieren een ideaal huwelijk voor de smaakpapillen. Het ene genot vult het ander genot aan.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier