Brouwerij Siphon Brewing uit Oostkerke zoekt ruimere locatie in Brugge

foto PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Brouwerij Siphon Brewing in Oostkerke bij Damme heeft grootse plannen. Brouwer Franklin Verdonck en commercieel verantwoordelijke Mathias De Stecker namen de brouwerij volledig over van eigenaars familie Callewaert, de uitbaters van restaurant Siphon.

“We zijn de schapenstallen in Oostkerke ontgroeid en gaan op zoek naar een ruimere locatie in Brugge”, zegt Mathias De Stecker.

Siphon Brewing, het microbrouwerijverhaal dat in 2015 ontstond vanuit restaurant Siphon in Oostkerke, kende de voorbije jaren een steeds groeiend succes. In die mate dat de brouwerij echt uit haar voegen barst. Franklin Verdonck en Mathias De Stecker, respectievelijk de brouwer en de verkoopverantwoordelijke, willen verder groeien en gaan dus op zoek naar een nieuwe locatie.

“Ja, we zijn inderdaad de schapenstallen in Oostkerke ontgroeid”, lacht Mathias De Stecker.

In die schapenstallen is het destijds dus allemaal begonnen. De zaakvoerders en eigenaars van restaurant Siphon, de familie Callewaert, speelden in 2015 met het idee om in een schapenstal nabij hun restaurant een kleine brouwerij op te starten. Ze kwamen in contact met Breandan Kearney en Franklin Verdonck, twee gepassioneerde bierfanaten die elkaar kenden uit de brouwerijschool, bereid om het project praktisch te gaan uitwerken.

In 2016 werden de eerste brouwsels op de buitenwereld getest en die vielen al vlug in de smaak want in 2017 werd Siphon Brewing door ratingwebsite Ratebeer verkozen tot Best New Belgian Brewery.

“Dit zorgde voor een enorme stijging in vraag en export en toen werd besloten om mij aan boord te nemen om het groeiproces in goede banen te leiden en voet aan grond te krijgen in de lokale markt”, zegt Mathias, die al eerder heel wat professionele ervaring opdeed in de horeca en de brouwerswereld.

Alles centraliseren

“In 2019 werden dan drie gistingstanks toegevoegd om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Tegelijkertijd bleef de eigenheid, flexibiliteit en charme van een kleine brouwerij behouden. Op het einde van dat jaar speelden we al met het idee om te gaan uitbreiden maar dan werd toch gekozen om te gaan verdiepen, ons te gaan verankeren in de lokale grond. Toen kwam natuurlijk ook de coronacrisis er nog eens tussen.”

“Intussen zijn de geesten verder gerijpt en in oktober hebben we dan toch besloten dat het om praktische redenen beter is om te verhuizen naar een ruimere locatie waar we alles kunnen centraliseren. Nu moeten we immers nog vaak over en weer rijden naar een loods iets verderop en het wordt gewoon te klein.”

“Natuurlijk hebben we alles besproken met de familie Callewaert en zij lieten verstaan dat ze zich liever zouden gaan focussen op het restaurant. Zo zijn we tot een overeenkomst gekomen waarbij Franklin en ikzelf de brouwerij overnemen van de familie; daarbij gaat het dus zowel om de naam Siphon Brewing, als de gehele brouwinstallatie. Breandan gaat niet mee in deze nieuwe stap en zal zich focussen op zijn werk als bierjournalist, met zijn eigen blog en podcasts.”

Franklin en Mathias mogen in de overgangsfase de infrastructuur bij de Siphon in Oostkerke nog een jaar gebruiken maar zijn nu dus volop op zoek naar een nieuwe locatie waar ze hun brouwerij kunnen openen.

Gebouw met karakter

“We kijken hiervoor vooral naar Brugge of de dichte rand rond de stad. Liefst een gebouw met enig karakter op een interessante locatie. Het is niet de bedoeling om ons te vestigen in een loods op een industrieterrein”, stelt Mathias. “We willen immers ook bezoekers kunnen ontvangen in een aantrekkelijke omgeving. Het moet een beleving worden waarbij de brouwerij zichtbaar is voor bezoekers en waar ze ook een hapje en natuurlijk onze eigen bieren kunnen nuttigen.”

“Een belangrijk uitgangspunt is dat de ‘korte keten’ centraal staat en dat we samenwerkingen kunnen opstarten met lokale partners. Misschien kunnen we wel evolueren naar een mooie, ruime foodhall…”, mijmert het tweetal.

“Of we al locaties op het oog hebben? Er zijn enkele pistes die we verkennen en er zijn gesprekken geweest, ook met het stadsbestuur van Brugge. Maar er ligt nog niets vast. Alle tips voor een locatie tussen 500 en 1.500 m² zijn dus welkom”, zeggen Franklin Verdonck en Mathias De Stecker.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier