Brouwerij Omer Vander Ghinste verlaat gedeeltelijk Bellegem

Omer-Jean Vander Ghinste ziet af van een distributiecentrum op de site Emdeka. (Foto BWB) © Foto BWB
Axel Vandenheede

Brouwerij Omer Vander Ghinste staat voor een mijlpaal in haar geschiedenis : straks verlaat ze voor een deel de site in Bellegem.

De brouwerij zou een distributiecentrum bouwen de site Emdeka in Bellegem verhuizen, maar dat gaat niet door. “Het toegewezen stuk grond is toch wel te klein”, aldus Nicolas Degryse, marketing- en communicatieverantwoordelijke bij Brouwerij Omer Vander Ghinste. “We moeten ook rekening houden met het karakter van Emdeka. Leiedal plant daar een site voor kleinere kmo’s. Als we eerlijk zijn, moeten we kunnen zeggen dat een magazijn van brouwerij Omer Vander Ghinste, dat zowat de helft van de site zou domineren, niet in die visie past.”

Productiecentrum

De Bellegemse brouwerij is nu samen met Leiedal naarstig op zoek naar een nieuwe locatie. “In deze deelgemeente kunnen we in elk geval geen geschikt terrein vinden. Maar in Groot-Kortrijk zal dit hoogstwaarschijnlijk wél lukken. Meer kan ik daarover niet vertellen. Wel lijkt het erop dat we de komende weken alles rond zullen hebben.” Brouwerij Omer Vander Ghinste zal straks dus voor het eerst in haar bestaan de brouwerij werd in 1892 opgestart en bestaat dus al meer dan 120 jaar de gemeente Bellegem deels verlaten.

“Het gebrouwen bier dat op foeders moet rijpen, zal met tankwagens worden vervoerd”

Er is bovendien niet langer sprake van de uitbouw van een distributiecentrum, maar wel van een echt productiecentrum. “Het nieuwe productiecentrum zal bestaan uit warme kamers, een foederzaal (waar bier rijpt op foeders of eikenhouten vaten), de dienst naverpakking, de dienst debiet en de hele distributie. Met andere woorden alles wat niet met brouwen te maken heeft.”

Tankwagens

Het opsplitsen van de brouwzalen en de foederzalen zal wel voor enig ongemak zorgen… “Het gebrouwen bier dat op foeders rijpt, zal met tankwagens van de brouwerij naar het productiecentrum moeten worden gebracht. Maar dat is geen onoverkomelijk probleem”, besluit communicatie- en marketingverantwoordelijke Nicolas Degryse.

Lees ook Krant van West-Vlaanderen, editie Kortrijks Handelsblad.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.