Brouwerij KRU brengt binnenkort KRU IPA op de markt

Mathias Vanoverschelde en Kurt Vankeirsbulck brouwen hun eigen bier. (foto Anthony Statius)
Mathias Vanoverschelde en Kurt Vankeirsbulck brouwen hun eigen bier. (foto Anthony Statius)
Redactie KW

Kurt Vankeirsbulck (47) en Mathias Vanoverschelde (27) brouwen samen bier in hun eigen brouwerij KRU in Deinze. Na de KRU Tripel en de KRU Blond is er nu ook een KRU IPA in de maak. “We brengen onze IPA pas tegen de zomer op de markt. Hopelijk kunnen we tegen dan weer op café en op restaurant,” zegt Kurt Vankeirsbulck.

Kurt komt uit Machelen en is zelfstandig schrijnwerker in branddeuren en binnendeuren. “Ik was al een bierliefhebber, maar het starten van een eigen brouwerij is begonnen door mijn kameraad Matthias. Hij komt uit Gent en werkt daar voor brouwer BeerSelect. Hij nam het initiatief om zelf een brouwerij op te starten. Via zijn werk konden we ook een brouwketel van 500 liter aankopen. In een kleine loods van mij in Deinze zijn we beginnen brouwen. Onlangs hebben we hier ook een kleine bottellijn aan toegevoegd. We doen dus alles zelf.”

3.500 flesjes per maand

Een proefbier maken in kleine oplage, dat kan eigenlijk iedereen, zegt Kurt. “Maar als je meer dan 5.000 liter wil laten brouwen, moet je bij een grote brouwerij aankloppen of zelf zwaar investeren . Als je het bij een professionele brouwerij op grote schaal laat brouwen, verlies je wel de charme van het brouwproces een beetje.” Kurt en Matthias brouwen ongeveer 1.000 liter, ofwel 3.500 flesjes, per maand.

“Zo lukt het om alles nog zelf te doen en blijft het een hobby. Brouwen en bottelen is ontspanning voor mij. We drinken ook zelf al eens een biertje terwijl het bier staat te koken. Als er eens iets misgaat dan kunnen we er achteraf om lachen. Het voordeel van KRU als hobby te blijven zien, is dat ik er enkel centen insteek die ik niet meteen nodig heb. Dit coronajaar was uiteraard financieel niet het beste, maar daarom voor ons nog geen ramp. We hadden wel net geïnvesteerd in een mobiele tapinstallatie voor evenementen en hadden er ook al meteen negen boekingen mee. Daarvan is er slechts één kunnen doorgaan: een kleiduifschieting in Gottem. Al was die wel een succes. Het is erger voor mensen die dit jaar begonnen zijn met een eigen brouwerij. In het begin werk je sowieso met kleine winstmarges, dus voor hen was dit jaar pas echt een flop.”

Derde bier

“Wij zijn intussen bezig met het ontwikkelen van een IPA. Na onze tripel en onze blonde komt er dus nog een derde bier bij. We hebben hem twee weken geleden voor de eerste keer gebrouwen en binnenkort zullen we een eerste botteling doen. We hebben al eens geproefd en kunnen al zeggen dat het een goeie IPA zal zijn. Het is vooral Matthias die zich bezighoudt met de samenstelling en de smaak.” Het bier is in principe binnenkort al klaar, maar brouwerij KRU zal de IPA pas tegen de zomer op de markt brengen. “Hopelijk kunnen we tegen dan weer op café en op restaurant”, zegt Kurt. “Bovendien is zo’n frisse, hoppige IPA ook een echt zomerbier.” (JF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.